
Το ΔΝΤ αλλάζει και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αποκτούν περισσότερα δικαιώματα
Οι 184 χώρες-μέλη του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου ενέκριναν τη Δευτέρα την πρόταση με την οποία αυξάνονται τα δικαιώματα ψήφου της Κίνας και άλλων τριών αναπτυσσόμενων οικονομιών, ώστε η διοίκηση του Ταμείου να γίνει περισσότερο αντιπροσωπευτική.
27
Οι 184 χώρες-μέλη του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου ενέκριναν τη Δευτέρα την πρόταση με την οποία αυξάνονται τα δικαιώματα ψήφου της Κίνας και άλλων τριών αναπτυσσόμενων οικονομιών, ώστε η διοίκηση του Ταμείου να γίνει περισσότερο αντιπροσωπευτική.
Το σχέδιο, το οποίο ο επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του Ταμείου, κέρδισε την έγκριση του 90,6% των μελών, ενώ απαιτείτο το 85%.
Σε δεύτερη φάση, έως το 2008, θα ακολουθήσουν νέες αλλαγές ώστε το σύστημα διοίκησης του Ταμείου να εκδημοκρατιστεί περειατέρω.
Με την απόφαση, δίνονται αυξημένα δικαιώματα ψήφου σε Κίνα, Τουρκία, Ν.Κορέα και Μεξικό.
Σημειώνεται ότι η Κίνα έχει λιγότερες ψήφους από χώρες όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία, αν και η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει το διπλάσιο μέγεθος και από τις δύο οικονομίες μαζί.
Ορισμένες χώρες εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι μειώνονται τα δικαιώματα ψήφου των μεγάλων οικονομιών. Στον αντίποδα, «άτολμο» βρήκαν το σχέδιο η Ινδία, η Αργεντινή, η Αίγυπτος και η Βραζιλία.
Πάντως, στη Σύνοδο του ΔΝΤ που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη, εκφράζονται φόβοι ότι το ΔΝΤ χάνει τον ρόλο του στο σύγχρονο κόσμο, καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν στρέφονται σε αυτό για οικονομική βοήθεια, ενώ οι πλούσιες χώρες αγνοούν τις συστάσεις του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Νορβηγία: 14χρονος έκλεψε λεωφορείο και το οδήγησε 200 χιλιόμετρα φτάνοντας στη Σουηδία
- Τσιτσιπάς: «Να χτίσω ένα νικηφόρο σερί και να επιστρέψω εκεί που ανήκω»
- Ο Βιθέντε Ιμπόρα έκανε το ντεμπούτο του ως πρώτος προπονητής
- Οι Αθώοι: Πάθη και ζήλιες
- Προς το χειρότερο οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα – Ψαλίδι σε ανάπτυξη, άνοδος του πληθωρισμού
- Ντέιβιντ Σεντάρις: Γιατί ήθελα να κρατήσω μυστικό τον γάμο μου με τον Χιου

