«Δεν σκέπτομαι πρόωρες εκλογές» δηλώνει ο πρωθυπουργός
Να βάλει τέλος στα σενάρια των τελευταίων ημερών περί πρόωρων εκλογών θέλησε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας: «Έχω γεμάτη ατζέντα, δεν είναι στο μυαλό μου». Παράλληλα, ο Κ.Καραμανλής σημείωσε ότι στις εκλογές του Οκτωβρίου δεν κρίνεται η κυβέρνηση.
53
Να βάλει τέλος στα σενάρια των τελευταίων ημερών περί πρόωρων εκλογών θέλησε ο πρωθυπουργός και στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, την Κυριακή, τόνισε με έμφαση: «Δεν είναι στο μυαλό μου».
Μετά την ικανοποίηση αιτημάτων διαφόρων κοινωνικών ομάδων παραμονές της ΔΕΘ και με δεδομένο το άνοιγμα της ψαλίδας από το ΠΑΣΟΚ, όπως φαίνεται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, εκφράστηκαν εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές την άνοιξη ή το φθινόπωρο του 2007.
Τη φημολογία αυτή προσπάθησε να εκτονώσει ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας: «Έχω γεμάτη ατζέντα. Είναι εκτός του δικού μου μυαλού».
Ο Κ.Καραμανλής αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα των παροχών, σημειώνοντας ότι οδηγούν σε έναν «αμαρτωλό και φαύλο κύκλο», υποθηκεύουν τη χώρα και την πολιτική αξιοπιστία της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εγκαινιάσει ένα «ενάρετο κύκλο, έναν κύκλο νοικοκυρέματος» προς όφελος της οικονομικής κατάστασης της χώρας που δεν σκοπεύει να σπάσει.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε η κυβέρνηση δεν κάνει παροχές, αλλά υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους πολίτες και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της, βάσει και των αντοχών της οικονομίας.
Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής θέλησε να αποσυνδέσει το αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτωβρίου από το όποιο πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές δεν κρίνεται η κυβέρνηση».
Ακόμη, ο πρωθυπουργός απάντησε στα σενάρια περί διαδοχής του, λέγοντας: «Έχουμε πολύ σοβαρή δουλειά να κάνουμε για να ασχολούμαστε με αυτά. Δεν νομίζω ότι υφίστανται».
Ο Κώστας Καραμανλής προσέφερε κάλυψη στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Β.Πολύδωρα, όταν ερωτηθείς για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και κατά πόσο θα έπρεπε να υπάρξει κάποια παραίτηση, δήλωσε ότι η αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί, δεδομένου ότι έχει ένα σύνθετο ρόλο: να διαφυλάξει την περιουσία και την ασφάλεια των πολιτών, ενώ άλλες ομάδες ασκούν το δικαίωμά τους να συγκεντρωθούν και να διαμαρτυρηθούν.
Όσον αφορά στο θέμα του περιορισμού των μικρότερων διαδηλώσεων, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της πρότασης του υπουργού Δημόσιας Τάξης, σημειώνοντας: «Ισχύει ό,τι έχει πει ο Β.Πολύδωρας. Το θέμα είναι υπαρκτό, ωστόσο ο τρόπος να το λύσουμε δεν είναι με κατασταλτικά μέτρα» και πρόσθεσε ότι θα γίνει διάλογος επί του θέματος και η κυβέρνηση θα προχωρήσει με συναίνεση.
Για το ζήτημα των υποκλοπών και κατά πόσο γνωρίζει ποιοι τον παρακολουθούσαν, ο Κ.Καραμανλής ανέφερε ότι δεν γνωρίζει και εφόσον το γνώριζε θα το είχε ανακοινώσει. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ήταν το θύμα της υπόθεσης, η κυβέρνηση ήταν αυτή που δημοσιοποίησε το θέμα, που το πήγε στη Δικαιοσύνη και στη Βουλή και τόνισε: «Δεν έχουμε τίποτα να συγκαλύψουμε και δεν θέλουμε να συγκαλύψουμε κάτι. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού σε ένα θέμα που δεν επιδέχεται τέτοιων τακτικών».
Ο πρωθυπουργός δεν σχολίασε δήλωση που -σύμφωνα με την εφημερίδα Το Πρώτο Θέμα- φέρεται να έκανε ο Β.Πολύδωρας: «Εγώ δεν μπορώ να συλλάβω τους υποκλοπείς και τους το έχω πει».
Για την αναφορά που αποδίδεται στον Γ.Παπανδρέου περί «Σικελών», ο Κ.Καραμανλής σημείωσε: «Δεν αλλάζω συναισθήματα. Συμπαθώ τον Γ.Παπανδρέου ως πρόσωπο, σέβομαι το θεσμικό του ρόλο, αλλά με λυπεί που βλέπω ότι αισθάνεται την ανάγκη να καταφεύγει στην οξεία πόλωση». Επισήμανε ότι τέτοιου είδους πρακτικές βλάπτουν το δημόσιο βίο και τόνισε ότι η οξύτητα, η πόλωση και ο διχασμός θέλουν δύο, όμως η κυβέρνηση δεν θα χορέψει σε αυτόν το ρυθμό.
Σχετικά με το θέμα της αντιμετώπισης της διαφθοράς και της διαπλοκής, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν έχει αλλάξει θέση, αντίθετα είναι πιο επίμονος. Επανέλαβε με έμφαση ότι η κυβέρνηση έχει ανοιχτό πόλεμο με τα φαινόμενα αυτά, έχει μηδενική ανοχή και είναι σε θέση μετωπικής σύγκρουσης με τη διαφθορά, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να συσστρατευθούν στον αγώνα αυτό.
Τόνισε ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής δεν είναι εύκολη, ωστόσο η κυβέρνηση έχει κάνει ενέργειες για να θωρακίσει τους θεσμούς ώστε να μην υπάρχουν ευκαιρίες εκδήλωσης τέτοιων φαινομένων. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος, ωστόσο οι ενέργειες της κυβέρνησης οδηγούν σε αποτελέσματα και έκανε μνεία στην οριστική απόλυση 43 δημοσίων λειτουργών το 2005 και άλλων 33 το α εξάμηνο του 2006.
Σε ερώτηση περί προσλήψεων «γαλάζιων» παιδιών, ο Κ.Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της εξασφάλισης πλήρους αξιοκρατίας, σημείωσε ότι όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο γίνονται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και τόνισε ότι τέτοιες πρακτικές «είναι έξω από το πολιτικό μου πιστεύω».
Για τα θέματα της Παιδείας, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι η δέσμευση για αύξηση των πόρων στο 5% του ΑΕΠ παραμένει στόχος της κυβέρνησης, που θα υλοποιηθεί ανάλογα με τις αντοχές της οικονομίας. Σημείωσε, ακόμη, ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι πόροι, αλλά θα πρέπει να πιάσουν και τόπο και εξήγησε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί εφόσον προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της εκπαίδευσης.
Σχετικά, επισήμανε ότι όλοι έχουν προσκληθεί στο διάλογο για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση και χαρακτήρισε «συνδικαλιστικά τερτίπια παλιάς σχολής» την άρνηση ορισμένων να μην συμμετάσχουν στο διάλογο. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο καλόπιστου διαλόγου, ωστόσο τόνισε ότι αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως έλλειψη βούλησης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων αυτών.
Τέλος, ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Αγκυρα έχει αναλάβει υποχρεώσεις έναντι στην ΕΕ, τις οποίες πρέπει να τηρήσει και πρόσθεσε ότι η Αθήνα αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία τον Οκτώβριο και θα αξιολογηθεί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αλυσιδωτό μπλακάουτ σε Ουκρανία και γειτονικές χώρες – «Βλάβη» στο δίκτυο της χώρας ανέφερε ο υπ. Ενέργειας
- Εκρήξεις σε οκταώροφο κτίριο στο Ιράν
- Μόσχα: «Πνιγμένη» στο χιόνι – Πολικές θερμοκρασίες, προβλήματα στα τρένα και αυτοκίνητα ακινητοποιημένα
- Συνελήφθη μπασκετμπολίστας που αγωνίζεται σε ομάδα της Elite League: Οδηγούσε στις γραμμές του τρένου – Ήταν θετικός στο αλκοτέστ
- Θρήνος στο ελληνικό μπάσκετ: Παίκτης ερασιτεχνικής κατηγορίας «έφυγε» από τη ζωή εν ώρα αγώνα
- Ολυμπιακός – Υδραϊκός 17-11: Μια ακόμη άνετη νίκη για τους «ερυθρόλευκους»
