43

Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας ενδέχεται να περιληφθεί και η χρήση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, προωθούν Λευκωσία και Παρίσι.

Η συνεργασία αυτή έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Βρετανίας και της Τουρκίας -κάτι που αποτυπώνεται και στον τουρκικό Τύπο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Washington Post και του κυπριακού Τύπου, η διακρατική συμφωνία -που αναμένεται να υπογραφεί από τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών εντός του φθινοπώρου- προνοεί για παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων από τη μια χώρα στην άλλη, τεχνική υποστήριξη σε εξοπλισμούς, εκπαίδευση στελεχών της Εθνικής Φρουράς στη Γαλλία κ.ά.

Διπλωματικές πηγές απέφυγαν να μπουν σε συζήτηση για τα σημεία αυτά, αλλά και σε αναφορές σχετικά με την αεροπορική βάση της Πάφου. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι η προώθηση της συμφωνίας εντάσσεται στην τακτική της Λευκωσίας για «συγκεκριμένες κινήσεις», οι οποίες θα φέρουν κοντά τις χώρες και θα αναβαθμίσουν και θα προβάλουν τον ρόλο και τη σημασία τους.

Τις σχετικές διαβουλεύσεις επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στα Νέα ο σύμβουλος Επικοινωνίας της κυπριακής πρεσβείας στην Αθήνα Α.Λυκαύγης, ο οποίος όμως σχετικά με τους τομείς που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, περιορίστηκε να πει ότι θα είναι «πάνω σε αυτονόητα θέματα» και πως «το περιεχόμενό της δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ