
Στην ομάδα χωρών της ΕΕ που ζητούν άμεση κατάπαυση πυρός στο Λίβανο η Ελλάδα
Η Ελλάδα συντάχθηκε στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τις χώρες που επιθυμούν την άμεση κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, όπως διευκρίνισε η Ντ.Μπακογιάννη από τις Βρυξέλλες. Ανοιχτό για την κυβέρνηση το ενδεχόμενο ανάπτυξης Ελλήνων στρατιωτών στο Λίβανο.
38
Την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στο Λίβανο, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επίλυση των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή μέσω της διπλωματικής οδού, επισήμανε την Τρίτη στις Βρυξέλλες, προσερχόμενη στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Ντόρα Μπακογιάννη.
Μιλώντας στους εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, η υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα συντάσσεται με τις χώρες που επιθυμούν την άμεση κατάπαυση του πυρός, διότι «αλλοιώς κανένα ουσιαστικό βήμα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί».
Αναλυτικότερα και όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, η Ελλάδα θεωρεί πως από τη στιγμή που θα αποφασισθεί η κατάπαυση του πυρός, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το τι μέλλει γενέσθαι στο Λίβανο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα και να αποφασίσει την αποστολή διεθνούς στρατιωτικής δύναμης.
Στόχος αυτής της στρατιωτικής δύναμης θα πρέπει να είναι η υποστήριξη των προσπαθειών της κυβέρνησης του Λιβάνου να επεκτείνει την κυριαρχία της στο σύνολο της χώρας καινα αφοπλίσειτις παραστρατιωτικές οργανώσεις, όπως άλλωστε προβλέπουν οι αποφάσεις 1559 και 1680 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η διεθνής αυτή δύναμη θα πρέπει να συγκροτηθεί από το ευρύτερο δυνατό φάσμα χωρών.
Παράλληλα η ελληνική πλευρά θεωρεί πως, με δεδομένη τη σύνθετη κατάσταση στην περιοχή, η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να αποκλείσει από τις προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή καμία χώρα που μπορεί και θέλει να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαν να έχουν ρόλο και λόγο πολλές χώρες, όπως η Συρίας και το Ιράν, τόνισε ο Γ.Κουμουτσάκος.
Σε ό,τι αφορά στη συμβολή της Ελλάδας στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την ειρήνευση στην περιοχή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών σημείωσε ότι οι ελληνικές προθέσεις είναι θετικές, κυρίως δε σε ό,τι αφορά στον ανθρωπιστικό τομέα και στην άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, όπου οι ανάγκες είναι επείγουσες.
Σε ό,τι αφορά στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές στη Μέση Ανατολή, ο ίδιος σημείωσε πως η ελληνική διπλωματία εκτιμά ότι σταδιακώς, μέσω της επανενεργοποίησης του «Οδικού Χάρτη», θα πρέπει να ξαναρχίσουν οι προσπάθειες για την επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος και πρόσθεσε ότι ενεργό συμμετοχή θα πρέπει να έχουν -χωρίς εκ των προτέρων αποκλεισμούς- όλες οι εμπλεκόμενες στο παλαιστινιακό χώρες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μάλτα: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αμπέλα
- Ινδονησία: Τουλάχιστον 5 νεκροί σε σύγκρουση τρένων – Μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης
- Ιράν: Η σταθερότητα στον Κόλπο προϋποθέτει «αξιόπιστες εγγυήσεις» για την ασφάλειά μας
- Μεξικό: Πυρά, οδοφράγματα και αποκλεισμοί δρόμων μετά τη σύλληψη βαρόνου ναρκωτικών
- Η Ουκρανία κατηγορεί το Ισραήλ για παράνομη διακίνηση «κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών»
- Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη σφαγή τουλάχιστον 29 κατοίκων στη Νιγηρία
