30

Ελπίδες για κατάπαυση του πυρός μετά τη συνάντηση Μπους-Μπλερ στο Λευκό Οίκο. Ο πρώτος τόνισε ότι πρέπει να αναπτυχθεί το συντομότερο η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο και κάλεσε τη Συρία να είναι παρούσα στην υπόθεση της ειρήνης. Στη Μέση Ανατολή μεταβαίνει το Σάββατο -για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα- η Κοντολίζα Ράις.

Εξηγώντας την αποστολή της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπους είπε: «Οι εντολές της είναι να εργαστεί από κοινού με το Λίβανο και το Ισραήλ, ώστε να υπάρξει αποδεκτή συμφωνία που θα κατατεθεί στη συνέχεια στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

» Στόχος μας είναι να πετύχουμε ένα ψήφισμα βάσει του Κεφαλαίου 7 για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης.»

Από την πλευρά του ο Τόνι Μπλερ υπογράμμισε ότι χρειάζεται άμεσα να υιοθετηθεί ένα ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, σπεύδοντας όμως να προειδοποιήσει: «Τίποτε δεν πρόκειται να δουλέψει, αν δεν λάβουμε παράλληλα μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η κατάσταση».

Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι των χωρών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη του Λιβάνου αναμένεται να συναντηθούν την Δευτέρα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση θα γίνει υπό την προεδρία του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Επίθεση κατά προσφύγων

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών στο νότιο Λίβανο

Η ισραηλινή αεροπορία έπληξε αυτοκινητοπομπή άμαχων προσφύγων από το νότιο Λίβανο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον δύο άτομα, ένας δημοσιογράφος και ο οδηγός του. Το κονβόι αποτελείτο από ασθενοφόρα και άλλα οχήματα που μετέφεραν πρόσφυγες και δημοσιογράφους έξω από το χωριό Ρμέις, όπου μαίνονται μάχες μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και ενόπλων της Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε τουλάχιστον 130 στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, καθώς οι συγκρούσεις στην περιοχή μαίνονται ακόμα.

Οι ισραηλινές επιθέσεις την Παρασκευή επικεντρώθηκαν στην κοιλάδα Μπεκάα, στα ανατολικά της χώρας, όπου σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα. Αλλα 10 άτομα σκοτώθηκαν στην Τύρο.

Με ιρανικούς πυραύλους η Χεζμπολάχ

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ φαίνεται ότι πραγματοποίησε την απειλή της περί νέας φάσης των δικών της επιχειρήσεων, εκτοξεύοντας πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς κατά του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε πυραύλους Jaibar 1 (κατασκευάζονται στο Ιράν) με τους οποίους έπληξε την πόλη Αλ Αφούλα, η οποία βρίσκεται 50χλμ από τα σύνορα με το Λίβανο, νοτιοδυτικά της Χάιφα.

Σημειώνεται ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ σεΐχης Νασράλα είχε προειδοποιήσει ότι οι επιθέσεις της οργάνωσης θα μπουν σε μια νέα εποχή, με χτυπήματα και πέρα από τη Χάιφα.

Ο ισραηλινός στρατός πιστεύει ότι τουλάχιστον 200 μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί στις 17 ημέρες των συγκρούσεων στο Λίβανο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι μεγαλύτερες απώλειες των ανταρτών σημειώθηκαν στις συγκρούσεις γύρω από τις πόλεις Μαρούν αλ-Ρας και Μπιντ Τζμπέιλ, όπου επίσης σκοτώθηκαν 16 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Παιδιά το ένα τρίτο των 600 νεκρών

Σύμφωνα με τη λιβανική κυβέρνηση και τον ΟΗΕ ο αριθμός των νεκρών αμάχων από την έναρξη των εχθροπραξιών, πριν από 17 ημέρες, έφθασε τους 600. Περίπου το ένα τρίτο των νεκρών είναι παιδιά.

Έκκληση για εκεχερεία 72 ωρών απηύθυναν ο ΟΗΕ προκειμένου να προχωρήσει το έργο της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στους χιλιάδες Λιβανέζους που την έχουν άμεσα ανάγκη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ