
Το Αιγαίο Αρχιπέλαγος, κεντρικό θέμα της ελληνικής συμμετοχής στη Μπιενάλε Βενετίας
Το Αιγαίο: Μια διάσπαρτη πόλη είναι ο τίτλος της ελληνικής συμμετοχής στη φετινή 10η Μπιενάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 Σεπτεμβρίου ώς τις 19 Νοεμβρίου.
43
Το Αιγαίο: Μια διάσπαρτη πόλη είναι ο τίτλος της ελληνικής συμμετοχής στη φετινή 10η Μπιενάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 Σεπτεμβρίου ώς τις 19 Νοεμβρίου.
«Το Αιγαίο έχει πλατείες, δημόσιους χώρους, δίκτυο επικοινωνίας αλλά και έναν πληθυσμό ισάριθμο με τους κατοίκους των σύγχρονων πόλεων. Και καθώς είναι τόπος που συγκεντρώνει ανθρώπους με διαφορετικές κοινωνικές, θρησκευτικές, εθνικές ταυτότητες, αποτελεί παράδειγμα μίας ανοιχτής ελεύθερης πόλης» εξηγεί στα Νέα ο αρχιτέκτονας Ηλίας Κωνσταντόπουλος, μέλος της ελληνικής αποστολής στην Μπιενάλε.
Κεντρικό θέμα της 10ης διοργάνωσης είναι Πόλεις, αρχιτεκτονική και κοινωνία, αφού -σύμφωνα με τον επιμελητή της Μπιενάλε Ρίτσαρντ Μπάρντετ- περισσότερο από το μισό του πληθυσμού του πλανήτη κατοικεί σήμερα στις πόλεις, ενώ μέσα στον 21ο αιώνα το 75% του συνολικού πληθυσμού θα ζει σε μεγα-πόλεις των 20 εκατομμυρίων και άνω κατοίκων που δημιουργούνται σε περιοχές με ραγδαία ανάπτυξη στην Ασία, τη Νότια Αμερική και την Αφρική.
Στην έκθεση συμμετέχουν ομάδες αρχιτεκτόνων από 50 χώρες, εντοπίζοντας τις ανάγκες των ήδη διαμορφωμένων και γνωστών μητροπόλεων από τη Σαγκάη, τη Βομβάη και το Τόκιο, μέχρι το Καράκας, το Σάο Πάολο, το Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Τορίνο και τη Βαρκελώνη.
Από την πλευρά τους, οι Έλληνες επιμελητές Κατερίνα Κοτζιά, Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Λόη Παπαδόπουλου, Κορίνα Φλοξενίδου καταθέτουν μία διαφορετική πρόταση, ταξιδεύοντας στο απέραντο γαλάζιο.
Στο ελληνικό περίπτερο της Μπιενάλε το Αιγαίο θα παρουσιαστεί μέσα από τις κλασικές προσεγγίσεις «γαλάζιο της θάλασσας», διαύγεια, ακηλίδωτο φως, άνεμοι, φύση αλλά και μέσα από μία πιο σύγχρονη ματιά, που θα εστιάσει πάνω σε κτίρια, κατασκευές και ανθρώπους.
Μέσα από φωτογραφίες θα αναδειχθεί η ζωή στο Αιγαίο τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, δηλαδή γεμάτο και άδειο από κόσμο αντίστοιχα, ενώ θα υπάρχουν και ηλεκτρονικοί χάρτες και μακέτες της πόλης του Αιγαίου, όπου θα καταγράφεται ο διαρκώς μεταβαλλόμενος χαρακτήρας του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τουρκία: Πόζαρε με τη σημαία του ψευδοκράτους η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο του ΟΗΕ
- Αϊτή: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιών από πολυεθνική δύναμη που θα έπρεπε να τα προστατεύει
- Ουκρανία: Για κλιμάκωση των επιθέσεων και επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Δεν θα καταβάλλεται φόρος κληρονομιάς
- Ουγγαρία: Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Πέτερ Μαγιάρ υπονοεί ότι ο Νετανιάχου θα συλληφθεί εάν πάει στη χώρα
- Κρήτη: Εικονική πραγματικότητα με ορίζοντα το 2030 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη


