Αθήνα: Την εγχώρια παραγωγή μεθαδόνης και τη σταδιακή χορήγηση υποκαταστάτων στους χρήστες ναρκωτικών από τους γιατρούς του ΕΣΥ προβλέπει, μεταξύ άλλων, το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, που παρουσίασε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, η εγχώρια παραγωγή μεθαδόνης έχει ως στόχο την εξοικονόμηση πόρων από την εισαγωγή του υποκαταστάτου, καθώς και την πλήρη επάρκειά της σε ποσότητα.

«Η παρέμβαση αυτή εξασφαλίζει μια οικονομία της τάξεως του 30% και αξιοποιεί επιτέλους το βιομηχανικό εξοπλισμό του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), αξίας 10 εκατ. ευρώ» υπογράμμισε.

Προσέθεσε δε, ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα διατεθούν για την ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), καθώς και για την υποστήριξη των υποδομών αυτών.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε επίσης ότι σταδιακά θα δοθεί στους γιατρούς του ΕΣΥ το δικαίωμα να συνταγογραφούν υποκατάστατα για τους χρήστες, ώστε να αποσυμφοριστεί το σύστημα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συντονισμένη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στο θέμα αυτό.

Ο νέος πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Κωστής Μπάλας, εξήγησε ότι το δικαίωμα αυτό θα το αποκτούν οι γιατροί -μεταξύ αυτών παθολόγοι και γενικοί γιατροί-, αφού πρώτα υποβληθούν σε ειδική εκπαίδευση για τη χορήγηση, ενώ μελλοντικά η εκπαίδευση θα γίνεται και σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στις Ιατρικές Σχολές.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι δημιουργείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση και την πιστοποίηση των μονάδων θεραπείας, με στόχο την προστασία των χρηστών και των οικογενειών τους «από την ανεξέλεγκτη δράση θεραπευτικών μονάδων».

Ο κ. Μπάλας εξήγησε ότι το αναμενόμενο ΠΔ θα προβλέπει τη δυνατότητα λειτουργίας μη κερδοσκοπικών ιδιωτικών μονάδων απεξάρτησης, οι οποίες θα μπορούν να δημιουργούνται από δήμους, νομαρχίες, νοσοκομεία και άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Όλοι αυτοί οι φορείς θα ελέγχονται και θα πιστοποιούνται, για να είναι βέβαιο ότι πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις ιδρύσεως και λειτουργίας που καθορίζει το Προεδρικό Διάταγμα.

Όσον αφορά στις ιδιωτικές κλινικές που ήδη λειτουργούν, ο κ. Μπάλας τόνισε ότι λειτουργούν χωρίς άδεια, επομένως είναι παράνομες, και ότι όσες εξακολουθούν να λειτουργούν δίχως άδεια μετά τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος, θα διώκονται για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Ο κ. Μπάλας είπε επίσης ότι κέντρα αποτοξίνωσης θα δημιουργηθούν σε πολλά δημόσια νοσοκομεία, αποκαλύπτοντας ότι ο «Ευαγγελισμός» έχει ήδη δεχθεί να δημιουργήσει τέτοιο κέντρο.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι επεκτείνεται η δράση εργασίας στο δρόμο, τα επονομαζόμενο «street work», καθώς οι αρμόδιες ομάδες θα βρίσκονται πλέον καθημερινά έξω, για να βοηθούν, να ενημερώνουν και να υποστηρίζουν τους χρήστες και τις οικογένειές τους.

health.in.gr