Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Αναπνευστικά προβλήματα παρουσιάζουν οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας

Αναπνευστικά προβλήματα παρουσιάζουν οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας

Προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα παρουσιάζει το 80% των μαθητών στην Πτολεμαΐδα, γεγονός που πιθανόν να οφείλεται στη ρύπανση του περιβάλλοντος εξαιτίας της λειτουργίας μονάδας λιγνίτη της ΔΕΗ στην περιοχή.

43

Προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα παρουσιάζει το 80% των μαθητών στην Πτολεμαΐδα, γεγονός που πιθανόν να οφείλεται στη ρύπανση του περιβάλλοντος εξαιτίας της λειτουργίας μονάδας λιγνίτη της ΔΕΗ στην περιοχή.

«Έχω δώσει πολλές γνωματεύσεις για να αλλάξουν ασθενείς τόπο διαμονής. Πάρα πολλές. Και αιτία είναι η ρύπανση στην περιοχή» δηλώνει στα Νέα, η αναπληρώτρια διευθύντρια-πνευμονολόγος του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας Αλεξάνδρα Μπόζιου και συμπληρώνει: «Το γεγονός και μόνο ότι στην ευρύτερη περιοχή Κοζάνης-Πτολεμαΐδας υπάρχουν 12 πνευμονολόγοι αποδεικνύει ότι τα περιστατικά πνευμονοπάθειας είναι πάρα πολλά».

Στην περιοχή λειτουργεί μία από τις μεγαλύτερες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Έρευνα της WWF, τον Oκτώβριο του 2005, έδειξε ότι η μονάδα λιγνίτη της ΔΕΗ, που λειτουργεί στον Άγιο Δημήτριο Πτολεμαΐδας, είναι η πλέον ρυπογόνος μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την κ. Μπόζιου, τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει οι μαθητές είναι ρινίτιδες και λαρυγγίτιδες, αλλά αν δεν προχωρούσαν σε θεραπεία θα μπορούσαν να εξελιχθούν και σε άσθμα. Παρουσιάζονται, επίσης, περιπτώσεις αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, βρογχικού άσθματος, καθώς και λοιμώξεις.

Η WWF Ελλάς έχει ήδη καταθέσει καταγγελία κατά της ΔΕΗ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η συγκεκριμένη μονάδα της ΔΕΗ παραβιάζει κοινοτικές οδηγίες που σχετίζονται με τα ανώτατα επιτρεπτά όρια εκπομπών ρύπων, αλλά και τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Μάλιστα, από τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προκύπτει ότι 9 από τις 29 συνολικά εγκαταστάσεις της ΔΕΗ υπερέβησαν τις εκπομπές τους σε ποσοστό 20% και άνω, ενώ μονάδες Αγ. Δημητρίου και Μεγαλόπολης εξέπεμψαν αθροιστικά 2.282.692 τόνους παραπάνω από τις ποσότητες που δικαιούνταν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο