Ο Αλ Ζαρκάουι επέζησε του αρχικού αεροπορικού βομβαρδισμού στη Μπακούμπα
Ο διαβόητος Ιορδανός Αλ Ζαρκάουι ήταν ακόμη ζωντανός όταν η ιρακινή αστυνομία έφθασε στο βομβαρδισμένο κρησφύγετό του κοντά στη Μπακούμπα. Υπέκυψε λίγο αργότερα σε φορείο. Μεγάλο πλήγμα για την Αλ Κάιντα, όμως η βία δεν θα εκλείψει, επαναλαμβάνει ο Μπους.
51
Ο διαβόητος Ιορδανός Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι ήταν ακόμη ζωντανός όταν η ιρακινή αστυνομία έφθασε στο βομβαρδισμένο κρησφύγετό του κοντά στη Μπακούμπα του βόρειου Ιράκ. Υπέκυψε στα τραύματά του λίγο αργότερα πάνω σε φορείο, βάσει της επίσημης ενημέρωσης του Αμερικανού στρατηγού Ουίλιαμ Κάλντγουελ.
Αμερικανικά μαχητικά εκτόξευσαν δύο βόμβες βάρους 230 κιλών στο κρησφύγετο του αρχηγού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Από το απομονωμένο σπίτι που βρισκόταν οκτώ χλμ. βορείως της Μπακούμπα δεν απομένει παρά ένας κρατήρας, κομμάτια τσιμέντου και σίδερα, σύμφωνα με τα βίντεο που έδειξε στους δημοσιογράφους ο αμερικανικός στρατός.
Ο Αλ Ζαρκάουι προσπάθησε να κινηθεί στο φορείο όπου τον μετέφεραν άνδρες της ιρακινής αστυνομίας. «Όλοι τον έβαλαν πίσω στο φορείο, όμως υπέκυψε σχεδόν αμέσως στα τραύματα που είχε υποστεί από το αεροπορικό χτύπημα» ανέφερε ο στρατηγός Κάλντγουελ, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ.
Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως ο Αλ Ζαρκάουι «μουρμούρισε κάτι ακατανόητο» λίγο πριν πεθάνει. Όταν έφθασαν στην περιοχή τα αμερικανικά στρατεύματα τον αναγνώρισαν από διακριτικά σημάδια στο σώμα του, ενώ υπήρξε και «κάποιου είδους αναγνώριση από τα χαρακτηριστικά του προσώπου». Τα αποτελέσματα της ανάλυσης DNA αναμένονται εντός των ημέρων.
Ο στρατηγός Κάλντγουελ δεν γνωρίζει πώς ο Ζαρκάουι επέζησε του αεροπορικού βομβαρδισμού. Σημείωσε, πάντως, πως τίποτα δεν υποδεικνύει ότι ο υπ αριθμόν ένα καταζητούμενος των ΗΠΑ στο Ιράκ πυροβολήθηκε ή πέθανε από τραύματα που δεν προκλήθηκαν από το αεροπορικό χτύπημα.
Αμερικανοί αξωματικοί έχουν ήδη δηλώσει πως το κρησφύγετο του αρχηγού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ επλήγη αφότου ελήφθησαν συγκεκριμένες πληροφορίες από τους κόλπους της οργάνωσής του. Στη βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν άλλα πέντε άτομα, δύο άνδρες και τρεις γυναίκες.
Νεκρός φέρεται επίσης και ο σεΐχης Αμπντέλ Ραχμάν, ο φερόμενος ως πνευματικός ηγέτης της οργάνωσης.
Σχετικά με τη δολοφονία του Αλ Ζαρκάουι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους επανέλαβε την Παρασκευή πως ο θάνατος του διαβόητου τρομοκράτη δεν θα θέσει τέλος στη βία, αλλά θα βοηθήσει κατά πολύ.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Δανό πρωθυπουργό Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο Μπους επισήμανε πως φιλοδοξία του Ζαρκάουι ήταν να σταματήσει την εξάπλωση της δημοκρατίας στο Ιράκ και να πυροδοτήσει θρησκευτική βία.
«Η απομάκρυνση του Ζαρκάουι είναι μεγάλο χτύπημα για την Αλ Κάιντα. Δεν θα τερματίσει τον πόλεμο, δεν θα θέσει τέλος στη βία, όμως θα βοηθήσει πολύ» δήλωσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ακόμη πως θα ήθελε να δει τα αμερικανικά στρατεύματα να αποσύρονται από το Ιράκ το ταχύτερο δυνατόν, όμως σημείωσε πως δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι ιρακινές δυνάμεις θα μπορέσουν να αναλάβουν τον έλεγχο εντός 18 μηνών όπως έχει δηλώσει ο νέος πρωθυπουργός Νουρί αλ Μαλίκι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αρκάς: Καλημέρα στους κομπλεξικούς όλου του κόσμου
- Συνταγή: Γίγαντες σπετζοφάι
- Ενιαίο δίκτυο πυρήνων υπέρ Τσίπρα – Δύο δεξαμενές ψηφοφόρων για το νέο κόμμα
- Πώς το ΑΙ slop «μόλυνε» τις έρευνες για την τεχνητή νοημοσύνη
- Αϊτή: Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ έφθασαν στον κόλπο της Πορτ-ο-Πρενς
- Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να πιούμε έναν χυμό πορτοκάλι;


