Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Αιχμές Πολύδωρα για την εισαγγελική έρευνα στην υπόθεση των Πακιστανών

Αιχμές Πολύδωρα για την εισαγγελική έρευνα στην υπόθεση των Πακιστανών

Για την υπόθεση των απαγωγών Πακιστανών μεταναστών ενημέρωσαν τη Βουλή οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Ο Β.Πολύδωρας επανέλαβε ότι θα παραιτηθεί, εάν αποδειχθεί εμπλοκή της ΕΥΠ, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την εισαγγελική έρευνα.

71

Για την υπόθεση των απαγωγών και ανακρίσεων Πακιστανών μεταναστών το καλοκαίρι του 2005 ενημέρωσαν την Τετάρτη την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας.

«Εγώ προσωπικά ανέκρινα τα στελέχη της ΕΥΠ, τα οποία με διαβεβαίωσαν ότι ουδεμία ανάμειξη είχαν σε τέτοιες έκνομες πράξεις, ούτε έδωσαν εντολή και δεν διαπίστωσαν αυτενέργεια κάποιων για δράση τέτοια. Το καταθέτω αυτό με βεβαιότητα. Αν αποδειχτεί το αντίθετο, τότε θα παραιτηθώ, διότι δεν έχει νόημα να συνυπάρχω με σύνολο στελεχών που είπαν τέτοιο χονδροειδές και αήθες ψέμα» τόνισε ο κ. Πολύδωρας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης απέδωσε για μια ακόμη φορά τις απαγωγές σε ενδοπακιστανική υπόθεση, λέγοντας ότι εκείνη την ημέρα (που είχε μιλήσει στη Βουλή) είχαν σχηματιστεί δέκα δικογραφίες για τέτοιες περιπτώσεις, ενώ τώρα έχουν φτάσει στις 13, καθώς αποκαλύφθηκαν τρεις ακόμη πρόσφατες περιπτώσεις απαγωγών Πακιστανών από Πακιστανούς: στις 19 Μαΐου, στις 31 Μαΐου και στις 6 Ιουνίου.

«Οι δράστες, κρατώντας όπλα και προσποιούμενοι τους αστυνομικούς, ακινητοποίησαν τους συμπατριώτες τους, τους φίμωσαν, τους φόρεσαν χειροπέδες και τους ζήτησαν να τους οδηγήσουν σε σπίτι συμπατριωτών τους στα Μεσόγεια, για να τους ληστέψουν» ανέφερε.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τον εισαγγελέα που έχει αναλάβει την έρευνα, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να έχει υποδείξει μια «ευκρινέστερη αποδεικτική γραμμή».

«Αναμένω ευκρινέστερη γραμμή του εισαγγελέα επί των γεγονότων και όχι των καταγγελιών. Θέλω από τη Δικαιοσύνη οι καταγγελίες να ελεγχθούν και να διασταυρωθούν. Η αναφορά παρουσιάζει το ζητούμενο ως δεδομένο. Δεν έκανε τον κόπο ο εισαγγελέας να μας πει με ποια στοιχεία έγιναν οι πράξεις. Ανατρέπεται το τεκμήριο της αθωότητας, καθώς η αναφορά λέει αποδείξτε ότι είστε αθώοι» είπε χαρακτηριστικά.

Παρατήρησε δε, ότι «από την εισαγγελική αναφορά προκύπτει ένα νομικό παράδοξο. Να υπάρχουν ευθύνες για δύο στελέχη της ΕΥΠ, περιγραφόμενα περίπου ως ηθικοί αυτουργοί, και να μην υπάρχουν φυσικοί αυτουργοί».

Ταυτόχρονα, ο κ. Πολύδωρας απέκλεισε το ενδεχόμενο οι απαγωγές να έχουν γίνει από ξένες μυστικές υπηρεσίες, χωρίς να το γνωρίζουν οι ελληνικές αρχές.

Με τη σειρά του, ο Αναστάσης Παπαληγούρας επέμεινε ότι είναι ανεπίτρεπτο, ως υπουργός Δικαιοσύνης, να μπει στην ουσία της υπόθεσης, ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος ζήτησε άμεσα και κατά προτεραιότητα, «να παρέμβει στην υπόθεση ο θεσμικός δικαστής και όχι τα τηλεδικαστήρια».

«Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της και οφείλουμε την κρίση της Δικαιοσύνης να την περιλάβουμε με εμπιστοσύνη και νηφαλιότητα. Εκτίθενται όσοι εγκαλούν τον υπουργό Δικαιοσύνης. Δηλαδή συμπράττει η Δικαιοσύνη σε μια κυβερνητική συγκάλυψη, όταν προχωράει η δικαστική έρευνα; Ο υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει για την υπόθεση των Πακιστανών να περιμένει την περαίωση της δικαστικής έρευνας. Δεν μπορώ να κάνω καμία δήλωση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως προσπάθεια ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης» διευκρίνισε.

Ακόμη, ο κ. Παπαληγούρας ανέφερε ότι αρχικά κανείς δεν έδωσε πίστη στις καταγγελίες των Πακιστανών και διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε συνάντηση του με το δικηγόρο τους, Φρ.Ραγκούση, και ότι όλα τα έμαθε μετά την υποβολή της μήνυσης.

Κληθείς δε, να σχολιάσει την τοποθέτηση του κ Πολύδωρα σε ό,τι αφορά το εισαγγελικό πόρισμα, σημείωσε: «Ως υπουργός Δικαιοσύνης, θα είχα διαπράξει μέγα ολίσθημα, αν έκανα αξιολόγηση. Αλλη η θέση του κ. Πολύδωρα, ο οποίος έχει πράγματι τη δυνατότητα να κινηθεί με μεγαλύτερη ελευθερία. Ο κ. Πολύδωρας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, εξέφρασε αυτές τις απόψεις. Καλώς το έκανε από τη δική του σκοπιά».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Μιλτιάδης Παπαιωάννου κατηγόρησε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ότι κακοποιεί το περιεχόμενο της εισαγγελικής έρευνας, η οποία, όπως είπε, δέχεται ότι οι απαγωγές έχουν γίνει.

Ο κ. Πολύδωρας αντέδρασε, λέγοντας ότι ο κ. Παπαιωάννου λειτουργεί ως συνήγορος των ψευδών καταγγέλοντων, ενώ επανέλαβε ότι ο ίδιος αποφεύγει να σχολιάσει την εισαγγελική έρευνα.

Όσο για τα κόμματα της Αριστεράς, οι Φώτης Κουβέλης (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΝ) και Αντώνης Σκυλλάκος (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΚΚΕ) επανέφεραν το αίτημά τους για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει την υπόθεση των απαγωγών Πακιστανών μεταναστών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο