Σε Νεοελληνική Λογοτεχνία και Μαθηματικά εξετάστηκαν οι υποψήφιοι το Σάββατο
Με το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας για τη θεωρητική κατεύθυνση και τα Μαθηματικά για τη θετική και τους δύο κύκλους της τεχνολογικής κατεύθυνσης, συνεχίστηκαν το Σάββατο οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Οι απαντήσεις από το in.gr.
28
Με το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας για τη θεωρητική κατεύθυνση και τα Μαθηματικά για τη θετική και τους δύο κύκλους της τεχνολογικής κατεύθυνσης, συνεχίστηκαν το Σάββατο οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Το in.gr, όπως κάθε χρόνο, δημοσιεύει σε συνεργασία με το Φροντιστήριο «Ορίζοντες» της Κρήτης τις απαντήσεις των θεμάτων. Για να δείτε τις απαντήσεις ακολουθήστε τους ακόλουθους συνδέσμους: Λογοτεχνία, Μαθηματικά.
Τα θέματα στα Μαθηματικά ήταν ποιοτικά, αρκετά δυσκολότερα των περυσινών, απευθυνόταν σε πολύ καλά διαβασμένους μαθητές που είχαν κατανοήσει σε βάθος την ύλη και διέθεταν κριτική ικανότητα.
Ο κ. Γιώργος Μανδαλάκης, διευθυντής του εκπαιδευτικού οργανισμού «Ορίζοντες», σημειώνει πως τα θέματα δίνουν ένα μήνυμα για αναβάθμιση της δουλειάς στα σχολεία και ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι οι υποψήφιοι ότι μόνο με σοβαρή προετοιμασία και χωρίς παπαγαλίες θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σ αυτά.
Στη Λογοτεχνία, παρόλο που το «Όνειρο στο κύμα» ήταν αναμενόμενο, οι ερωτήσεις απευθύνονταν σε πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές, που διέθεταν κριτική και αναλυτική ικανότητα και ευαισθησία σε θέματα Λογοτεχνίας. Τα θέματα ήταν διαβαθμισμένα ως προς τη δυσκολία τους, με αποτέλεσμα αυτοί που θα αριστεύσουν να είναι όσοι έχουν διεξέλθει σε βάθος την ύλη και έχουν διαβάσει πολύ.
Οι υποψήφιοι επιστρέφουν στις αίθουσες την ερχόμενη Τρίτη με Ιστορία για τη θεωρητική κατεύθυνση, Βιολογία για τη Θετική, και Ανάπτυξη Εφαρμογών για τον κύκλο πληροφορικής.
Νέα οδηγία για την Έκθεση
Aντιδράσεις και μπλοκάρισμα στη βαθμολόγηση των γραπτών του μαθήματος της Nεοελληνικής Γλώσσας προκάλεσαν διευκρινιστικές οδηγίες της Επιτροπής Εξετάσεων προς τους διορθωτές για το ερώτημα Β2, που βαθμολογείται με 5 μονάδες.
Από τους υποψηφίους ζητήθηκε να εντοπίσουν ποιον τρόπο πειθούς επιστρατεύει ο Eυάγγελος Παπανούτσος, για να αποδείξει την ψυχική αντοχή που έχουν οι πνευματικοί άνθρωποι.
Oι εκπαιδευτικοί υποστήριζαν εξαρχής ότι οι τρόποι πειθούς είναι δύο -γίνεται επίκληση της λογικής, αλλά και του συναισθήματος- και ζήτησαν διευκρινίσεις. Aρχικά, η επιτροπή εξετάσεων απάντησε ότι μπορούν να θεωρηθούν και οι δύο τρόποι σωστοί, αλλά στη συνέχεια άλλαξε θέση υποδεικνύοντας ως ορθές μόνο τις απαντήσεις που αφορούσαν στην επίκληση της λογικής.
Η Εξεταστική Επιτροπή εξέδωσε νέα οδηγία, στην οποία τονίζει ότι: «Συνεκτιμώντας τη γενική οδηγία ότι κάθε απάντηση τεκμηριωμένη, είναι αποδεκτή και λαμβάνοντας υπόψη ότι στο κείμενο χρησιμοποιούνται αρκετές μεταφορές και συναισθηματικά φορτισμένες εκφράσεις ή προτάσεις, κάποιοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν, στεκόμενοι έξω από το καθ αυτό γράμμα και πνεύμα του σχολικού εγχειριδίου, ότι ο Παπανούτσος χρησιμοποιεί εν μέρει και την επίκληση στο συναίσθημα ως τρόπο πειθούς στο συγκεκριμένο απόσπασμα».
«Μπορούν να γίνουν αποδεκτές και απαντήσεις στις οποίες, πέραν της επίκλησης στη λογική γίνεται και τεκμηριωμένη αναφορά και στην επίκληση στο συναίσθημα. Αντίθετα, απαντήσεις οι οποίες αναφέρονται μόνο στην επίκληση στο συναίσθημα, δεν μπορούν να θεωρηθούν ολοκληρωμένες» καταλήγει η οδηγία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αντισυστημικό ΠΑΣΟΚ θέλει ο Δούκας – Συνεδριακή απόφαση για μετεκλογικές συνεργασίες θέλει και ο Γερουλάνος
- Η σκοτεινή πλευρά της «καινοτομίας» στο βρεφικό γάλα
- Νέα Πέραμος: Η στιγμή της αρπαγής του 27χρονου που βρέθηκε δολοφονημένος – Προσπάθησαν να κάψουν το πτώμα
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: «Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα έρθει στην Ελλάδα»
- Ελλάδα – Κροατία 23-6: Ώρα… μεταλλίου για την Εθνική
- Τομ Κρουζ: Άτακτη φυγή από το Λονδίνο για την ανεξέλεγκτη βία – Πόλη του μίσους ή παιχνίδι εντυπώσεων;
- ΑΕΚ – Ολυμπακός: Καλή στιγμή για την «Ένωση» με τον Ζίνι (vid)
- Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού σε Φαλακρό και Λαϊλιά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 01.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/leo_visions-6hFbmEqNXM8-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442