«Ναυάγησε» η προσπάθεια της Αφρικανικής Ένωσης για την ειρήνευση στο Σουδάν
Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της Αφρικανικής Ένωσης να συμβάλει στην ειρηνική διευθέτηση της διένεξης μεταξύ των ανταρτών του Νταρφούρ και της κυβέρνησης του Σουδάν. Οι αντάρτικες οργανώσεις αρνήθηκαν να υπογράψουν το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο.
71
Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της Αφρικανικής Ένωσης να συμβάλει στην ειρηνική διευθέτηση της διένεξης μεταξύ των ανταρτών του Νταρφούρ και της κυβέρνησης του Σουδάν, καθώς οι αντάρτικες οργανώσεις αρνήθηκαν να υπογράψουν το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο.
Με το τελεσίγραφο να εκπνέει τα μεσάνυχτα της Κυριακής, οι δύο ανταρτικές οργανώσεις της επαρχίας Νταρφούρ, το Κίνημα/Στρατός για την Απελευθέρωση του Σουδάν (SLM/A) και το Κίνημα για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα (JEM), δήλωσαν ότι δεν θα υπογράψουν το ειρηνευτικό σχέδιο που τους έχει προτείνει η Αφρικανική Ένωση.
«Δεν θα υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία. Δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει όλα τα αιτήματά μας και σίγουρα όχι αυτήν εδώ» τόνισε ο Σαϊφαλντίν Χαρουόν, εκπρόσωπος του SLM/A, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αμπούτζα με αντιπροσώπους του JEM. Ζήτησε δε, να δοθεί παράταση για την υπογραφή του ειρηνευτικού σχεδίου.
«Το κείμενο αυτό δεν είναι αποδεκτό από εμάς και δεν θα το υπογράψουμε, εάν δεν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις μας» επιβεβαιώσε και ο εκπρόσωπος του JEM, Αχμέντ Χουσεΐν. Τόνισε δε, ότι η συμφωνία δεν ξεκαθαρίζει με ποιόν τρόπο θα επιτευχθεί η ειρήνη ούτε ικανοποιεί τα αιτήματα των ανταρτών για την εκλογή αντιπροέδρου από το Νταρφούρ και περισσότερη διοικητική αυτονομία στην περιοχή.
Από την άλλη πλευρά, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση του Σουδάν, ο Μαγκζούμπ ελ-Καλίφ επανέλαβε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να υπογράψει το ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο αποσκοπεί στον τερματισμό της βίας· βίας, που έχει ως τραγική συνέπεια το θάνατο περίπου 180.000 ανθρώπων και τον εκπατρισμό άλλων 2.000.000.
Μια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Σουδάν και των ανταρτών θα εθεωρείτο θρίαμβος της αφρικανικής διπλωματίας. Οι συνομιλίες διεξάγονταν υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης, με «κλειδί» τη συμμετοχή των ηγετών της Νοτίου Αφρικής και της Νιγηρίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Η πλατφόρμα του θανάτου: Το σκοτεινό μυστικό κάτω από τον μεγαλοπρεπή σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου
- Καταπέλτης ο Ευ. Βενιζέλος: Το μεγάλο «λάθος» με την αρχειοθέτηση των υποκλοπών
- LIVE: ΑΕΚ – Ρίτας Βίλνιους
- Ημέρα της Νίκης: Ο Τομ Χανκς επιστρέφει στο μέτωπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – Το μήνυμα του
- Φτώχεια και κλιματική κρίση: Ο θανατηφόρος συνδυασμός στην Ευρώπη
- ΑΕΚ: Η 12άδα που επέλεξε ο Σάκοτα για τον τελικό του BCL με τη Ρίτας
- Κατάμεστο το ΟΑΚΑ για τους Metallica: Μια εκρηκτική βραδιά στην Αθήνα με το απόλυτο metal παραλήρημα
- Οι Metallica στην playlist του τρόμου: Aπό τα δωμάτια βασανιστηρίων στις υπηρεσίες του Χέγκσεθ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 09.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442