27

Η Εθνική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς και άλλων τραπεζών σε Σερβία, Ρουμανία, Ουκρανία και Αίγυπτο, είπε την Πέμπτη ο κ. Τάκης Αράπογλου, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕ.

«Εξετάζουμε εξαγορές σε Σερβία, Ρουμανία, Ουκρανία και Αίγυπτο. Είναι πιθανό να ανακοινώσουμε μία ακόμη εξαγορά μέχρι την επόμενη συνέλευση» είπε.

Αναφερόμενος στην εξαγορά της Finansbank, επισήμανε ότι η Εθνική θα επιδιώξει την επέκτασή της στην Τουρκία μέσω οργανικής ανάπτυξης. Η συμφωνία εξαγοράς, προσέθεσε, περιλαμβάνει και την εξαγορά της χρηματιστηριακής εταιρείας της τουρκικής τράπεζας.

«Η Εθνική δεν θα χρησιμοποιήσει την Finansbank για περαιτέρω εξαγορές στην Τουρκία. Θα προχωρήσουμε με οργανική ανάπτυξη» υπογράμμισε.

Ο κ. Αράπογλου ανέφερε ότι η Εθνική θα καταθέσει προσφορά για την εξαγορά μετοχών μειοψηφίας στην Finansbank έως το τελευταίο τρίμηνο του 2006.

Σε ότι αφορά την πώληση της NBG Canada και της Atlantic Bank, είπε ότι οι πωλήσεις θα γίνονταν ούτως ή άλλως, αφού η Βόρειος Αμερική δεν αποτελεί αγορά στρατηγικής σημασίας.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή, η αποκοπή του οποίου γίνεται στις 3 Μαΐου και θα καταβάλεται από τις 11 Μαΐου.

Στις 9 Μαΐου η αύξηση κεφαλαίου

Σε νέα γενική συνέλευση, στις 9 Μαΐου, θα συζητηθεί το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, καθώς στη σημερινή δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη απαρτία.

Ο επικεφαλής της ΕΤΕ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της επιστροφής έκτακτου μερίσματος, σε περίπτωση που απομείνουν αδιάθετα κεφάλαια.

«Εάν περισσέψουν κεφάλαια [από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3 δισ. ευρώ], θα τα επιστρέψουμε στους μετόχους είτε μέσω επαναγοράς μετοχών ή μέσω ειδικού μερίσματος» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ