Νέα Υόρκη: Οι άνδρες με αυξημένα επίπεδα ασβεστίου και κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στην διατροφή τους έχουν μικρότερο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης με επικεφαλής τη Δρ Σουζάνα Λαρσον μελέτησε τη σχέση μεταξύ ασβεστίου και γαλακτοκομικών προϊόντων και κινδύνου ορθοκολικού καρκίνου σε δείγμα 54.306 Σουηδών ανδρών, 45-79 ετών, οι οποίοι ήταν ελεύθεροι καρκίνου στην αρχή της μελέτης.

Συνολικά 449 άνδρες εκδήλωσαν ορθοκολικό καρκίνο σε περίοδο 6,7 ετών. Εξ αυτών 276 όγκοι εντοπίστηκαν στο παχύ έντερο, 124 στο ανώτερο τμήμα του παχέος εντέρου, 131 στο κατώτερο τμήμα κοντά στον πρωκτό και 21 σε απροσδιόριστο σημείο. Οι υπόλοιποι 173 καρκίνοι εντοπίζονταν στον πρωκτό.

Ο κίνδυνος ορθοκολικού καρκίνου για τους άνδρες στο υψηλότερο τεταρτημόριο της συνολικής πρόσληψης ασβεστίου ήταν 32% χαμηλότερος συγκριτικά με τους άνδρες στο χαμηλότερο τεταρτημόριο. Η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων επίσης συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου. Η κατανάλωση γάλακτος είχε την ισχυρότερη αντίστροφη σχέση με τον ορθοκολικό καρκίνο.

health.in.gr