Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
weather-icon 16o
Ο Παναθηναϊκός Κυπελλούχος Ελλάδας στο μπάσκετ, 68-57 το Μαρούσι στο Γαλάτσι

Ο Παναθηναϊκός Κυπελλούχος Ελλάδας στο μπάσκετ, 68-57 το Μαρούσι στο Γαλάτσι

Ο Παναθηναϊκός για δεύτερη διαδοχική χρονιά «στέφθηκε» Κυπελλούχος Ελλάδας στο μπάσκετ. Με αντεπίθεση στο β ημίχρονο, οι «πράσινοι» επικράτησαν του Αμαρουσίου με 68-57 στον τελικό του Γαλατσίου. Ο Τσαρτσαρής ανεδείχθη MVP, ο Μπλάκνεϊ ήταν ο πρώτος σκόρερ.

66

Ο Παναθηναϊκός για δεύτερη διαδοχική χρονιά «στέφθηκε» Κυπελλούχος Ελλάδας στο μπάσκετ. Με αντεπίθεση στο β ημίχρονο, οι «πράσινοι» επικράτησαν του Αμαρουσίου με 68-57 στον τελικό που διεξήχθη στο Γαλάτσι.

Ο Παναθηναϊκός με τη σημερινή κατάκτηση του Κυπέλλου έφτασε τα εννέα τρόπαια στο θεσμό, ενώ ακολουθούν Αρης (8), Ολυμπιακός (7), ΠΑΟΚ (3), ΑΕΚ (3), Πανιώνιος (1).

Κορυφαίος από την ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς ήταν ο Κώστας Τσαρτσαρής με 16 πόντους, ενώ από το Μαρούσι ξεχώρισε για ακόμη μία φορά ο Ρόντερικ Μπλάκνεϊ με 22 πόντους.

MVP του τελικού ο Κώστας Τσαρτσαρής

Ο Κώστας Τσαρτσαρής αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης του 31ου τελικού. Ο Έλληνας διεθνής φόργουορντ σημείωσε 16 πόντους με 4/8 βολές, 3/4 δίποντα και 2/4 τρίποντα.

Επίσης μάζεψε 7 ριμπάουντ και μοίρασε 2 ασίστ. Ο Κώστας Τσαρτσαρής παρέλαβε το βραβείο του MVP από τα χέρια του γενικού γραμματέα της ΕΟΚ, Τάκη Τσαγκρώνη.

Βραβείο παρέλαβε και ο πρώτος σκόρερ του τελικού, Ρόντρικ Μπλάκνεϊ, του Αμαρουσίου που είχε 22 πόντους με πέντε τρίποντα.

«Σημασία δεν έχει ότι αναδείχθηκα MVP, αλλά ότι ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το 9ο Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία του», δήλωσε μετά τη στέψη ο Κώστας Τσαρτσαρής.

Ερωτηθείς για το ντεφορμάρισμα που παρατηρείται στον Παναθηναϊκό και τον επικείμενο αγώνα ζωής ή θανάτου με την Εφές στην Κωνσταντινούπολη, ο Τσαρτσαρής είπε:

«Θέλω να πιστεύω πως αφήσαμε πίσω μας το ντεφορμάρισμα. Αυτός ο τίτλος θα μας δώσει ώθηση στον τομέα της ψυχολογίας. Θα το δούμε στο παρκέ του Αμπντί Ιπεκτσί».

Παναθηναϊκός – Μαρούσι 68-57

Αγχος και εκνευρισμός, που είχαν ως αποτέλεσμα τα πολλά λάθη και τα χαμηλά ποσοστά ευστοχίας, ήταν τα χαρακτηριστικά του αγώνα αμέσως μετά το τζάμπολ.

Ο Παναθηναϊκός έβρισκε τον δρόμο προς το καλάθι από τη γραμμή του φάουλ, ενώ το Μαρούσι, πότε από τρίποντο του Μπλάκνεϊ και πότε από πόντους των Σέκουλιτς και Χόμαν, διατηρείτο σε απόσταση αναπνοής.

Τσαρτσαρής και Λάκοβιτς ήταν οι σκόρερ των «πρασίνων» στο πρώτο δεκάλεπτο, διάστημα που ήταν πάντως άστοχοι από τη γραμμή του τριπόντου.

Το πρώτο δεκάλεπτο έληξε 15-12 υπέρ του Παναθηναϊκού, με τον Γιαννάκη να έχει δοκιμάσει διάφορα σχήματα (είχε ήδη πατήσει παρκέ και ο νεαρός Στεφανίδης), αλλά η δεύτερη περίοδος έκρυβε εκπλήξεις.

Η είσοδος του αρχηγού των «πρασίνων» Φραγκίσκου Αλβέρτη, δεν τρόμαξε τους παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη, ούτε το κάρφωμα του Χατζηβρέττα με το οποίο ο Παναθηναϊκός ξέφυγε με πέντε, 17-12.

Ο Ρόντρικ Μπλάκνεϊ αναδείχτηκε σε μεγάλο ηγέτη του Αμαρουσίου μέχρι το ημίχρονο. Ο Αμερικανός ευστόχησε σε τρία διαδοχικά τρίποντα, αύξησε σε 16 τους πόντους του και έδωσε στην ομάδα του για πρώτη φορά το προβάδισμα, 25-24, 3.25 πριν τη διακοπή.

Εκτός από τα τρίποντα του Μπλάκνεϊ στην άμυνα ζώνης του Παναθηναϊκού, το Μαρούσι είχε ξεκάθαρη υπεροχή στον τομέα των ριμπάουντ χάρη στον Σέκουλιτς, ο οποίος είχε μαζέψει μόνος του οκτώ μέχρι το 20.

Οι «πράσινοι» ήταν απίστευτα άστοχοι σε σουτ δύο και τριών πόντων και είδαν το Μαρούσι να ξεφεύγει με πέντε, 31-26, για να λήξει 31-28 το πρώτο μέρος χάρη σε δύο βολές του Ντέγιαν Τομάσεβιτς.

Στα πρώτα έξι λεπτά της τρίτης περιόδου, όμως, το Μαρούσι έδειξε να… μπλοκάρει. Με ηγέτη τον Γιάκα Λάκοβιτς, ο κάτοχος του τίτλου έκανε ένα επιμέρους σκορ 12-2, το οποίο ολοκληρώθηκε με τρίποντη «βόμβα» του Κώστα Τσαρτσαρή, 40-33.

Μετά από ασίστ του Μπουντούρη, ο Χριστόφορος Στεφανίδης σημείωσε επίσης έξω από τα 6.25 τους πρώτους πόντους του Αμαρουσίου μετά από πολλή ώρα, 40-36, για να απαντήσει με δεύτερο διαδοχικό τρίποντο ο Τσαρτσαρής, 43-36 και να παραμείνει το +7 για τον Παναθηναϊκό.

Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το 30, αφού το Μαρούσι αν και κέρδιζε τις μάχες των αιθέρων (30ρ. έναντι 22 του Παναθηναϊκού), μετρούσε 17 λάθη (εκ των οποίων σε 8 είχε υποπέσει ο Κυρίτσης) έναντι μόλις 6 των «πρασίνων».

Το 49-43 της τρίτης περιόδου μετετράπη σε 56-48 με δύο βολές του Τομάσεβιτς στο 33ο λεπτό. Κι όλα έδειχναν πως το τέλος θα ήταν συγκλονιστικό, παρά τα 4 φάουλ των Καράγκουτη και Καϊμακόγλου και τα 3 των Μπλάκνεϊ, Νικολαϊδη, Σέκουλιτς, Στεφανίδη για το Μαρούσι.

Με λέι απ του Μπλάκνεϊ το Μαρούσι μείωσε στους τέσσερις πόντους, 56-52, αλλά ο Τομάσεβιτς έβαλε εύκολα από κάτω δύο διαδοχικές φορές την μπάλα στο δυχτάκι, 60-54, 3.15 πριν τη λήξη.

Η απειρία του Αμαρουσίου από τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας φάνηκε, όμως στα τελευταταία λεπτά. Αν και ο Κυρίτσης μείωσε σε 60-56, το 4ο φάουλ του Σωτήρη Νικολαϊδη έδωσε την ευκαιρία στον Διαμαντίδη να γράψει το 61-56.

Ακολούθησε το 5ο φάουλ του αρχηγού του Αμαρουσίου, Γιώργου Καράγκουτη, και ο Μπατίστ έγραψε το 63-56. Το τάιμ άουτ που πήρε ο Παναγιώτης Γιαννάκης στα 50 δεν αρκούσε για να δώσει στο Μαρούσι το πρώτο Κύπελλο Ελλάδας.

Παρά την μέτρια εμφάνιση, ο Παναθηναϊκός διατήρησε τον τίτλο του και στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας για 9η φορά στην ιστορία του, που τον καθιστά πολυνίκη του θεσμού.

Τα δεκάλεπτα: 15-12, 28-31, 49-43, 68-57

Διαιτητές: Πιτσίλκας, Ζαβλανός, Παπαδημητρίου

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης, Σάκοτα, Παπανικολάου, Λάκοβιτς 13 (2), Μπατίστ 10, Χατζηβρέττας 2, Σπανούλης 7, Τσαρτσαρής 16 (2), Διαμαντίδης 5, Στσεπάνοβιτς 6 (2), Τομάσεβιτς 9

ΜΑΡΟΥΣΙ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 22 (5), Νικολαϊδης 3 (1), Μπουντούρης, Κυρίτσης 12, Σέκουλιτς 5 (1), Χόμαν 9, Στεφανίδης 3 (1), Κολώκας, Καϊμακόγλου 1, Καράγκουτης 2

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 01 Μαϊου 2026
Cookies