
Ιατρική «άμμος» σταματά την αιμορραγία στο λεπτό
Ένα υλικό σε μορφή σκόνης που χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ και το Αφγανιστάν επιταχύνει τη θρόμβωση του αίματος όταν έρθει σε επαφή με το τραύμα και μπορεί έτσι να σταματά την αιμορραγία σε εντυπωσιακά λίγο χρόνο.
36
Ένα υλικό σε μορφή σκόνης που χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ και το Αφγανιστάν σταματά την αιμορραγία σε εντυπωσιακά λίγο χρόνο όταν έρθει σε επαφή με το τραύμα.
Η αμερικανική παρασκευάστρια εταιρεία Z-Medica, με έδρα το Ουάλινγκφορντ του Κονέκτικατ, ελπίζει τώρα να τελειοποιήσει τη σύσταση του υλικού ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το προσωπικό ασθενοφόρων, ή ακόμα και στο σπίτι.
Το QuilClot (γρήγορη θρόμβωση), όπως ονομάζεται το αιμοστατικό υλικό, απορροφά νερό και συγκεντρώνει στους πόρους του τους παράγοντες πήξης που υπάρχουν φυσιολιογικά στο αίμα. Η συγκέντρωση αυτή επιταχύνει τη διαδικασία θρόμβωσης του αίματος και σταματά έτσι την αιμορραγία σε δύο λεπτά, αντί σε πάνω από δέκα, όπως οι συμβατικές γάζες.
Όπως αναφέρει το περιοδικό New Scientiost, σε μελέτες με χοίρους που είχαν υποστεί τεχνητά τραύματα σε αρτηρίες, το QuikClot έσωσε σχεδόν το 100% των πειραματοζώων, ενώ με τη χρήση συμβατικών επιδέσμων πάνω από τα μισά ζώα πέθαναν.
Το πρόβλημα όμως με την ιατρική «άμμο» είναι ότι όταν έρχεται σε επαφή με το τραύμα εκλύει μεγάλη ποσότητα θερμότητας, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα δευτέρου βαθμού. Στο πεδίο της μάχης αυτή η παρενέργεια ίσως θεωρείται αμελητέα, είναι όμως ένα μειονέκτημα που πρέπει να διορθωθεί προκειμένου να περάσει το προϊόν σε πολιτική χρήση.
Η θερμότητα παράγεται όταν τα ιόντα ασβεστίου στην άμμο αντιδρούν με νερό. Οι επιστήμονες ίσως καταφέρουν να ελέγξουν τη θερμοκρασία αντικαθιστώντας εν μέρει το ασβέσιο με άλλα υλικά, όπως ο άργυρος.
Ακόμα όμως και στη σημερινή του μορφή, το QukClot έχει σώσει περίπου 150 ζωές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπου χορηγείται ως βασικό εφόδιο σε όλους τους ναύτες και πεζοναύτες.
Στρατιωτικοί γιατροί εκτιμούν ότι θα μπορούσε να σώσει το 20% των στρατιωτών που χάνουν τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης, συνήθως από ακατάσχετη αιμορραγία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ολυμπιακός: Η αποστολή για την Ολλανδία – Ποιους παίκτες πήρε μαζί του ο Μεντιλίμπαρ (pics)
- Ξέσπασε ο Μόντριτς: «Δεν μπορείς να δίνεις τέτοιο πέναλτι»
- Αύξηση σχεδόν 30% στους θανάτους στη Γαλλία κατά τον καύσωνα του Ιουνίου
- Εξελέγη το νέο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής
- Αιτωλοακαρνανία: Νεκρός 42χρονος μοτοσικλετιστής μετά από σύγκρουση με αγριογούρουνο
- Συνέντευξη Τσίπρα στο Politico: Η Ελλάδα πρέπει να περιορίσει τις στενές σχέσεις της με το MAGA – Τι είπε για οικονομία και 2015

