Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου ΙΙ για τους λάτρεις της πατάτας
Νέα Υόρκη: Μακροχρόνια αμερικανική μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με υψηλότερη κατανάλωση πατατών έχουν μετρίως αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Νέα Υόρκη: Μακροχρόνια αμερικανική μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με υψηλότερη κατανάλωση πατατών έχουν μετρίως αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Δρ Τόμας Χάλτον εξηγεί ότι η σχέση είναι ισχυρότερη μεταξύ των παχύσαρκων γυναικών, οι οποίες έχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, γεγονός που σημαίνει ότι η μεγάλη κατανάλωση πατατών μπορεί να θέτουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και γι’ αυτές.
Αν και οι πατάτες έχουν και θετικές επιπτώσεις, έχουν επίσης υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή προκαλούν ταχεία, ισχυρή αύξηση του σακχάρου του αίματος. Με την πάροδο του χρόνου, οι απότομες αυτές αυξήσεις μπορεί να καταστρέψουν τα κύτταρα του παγκρέατος τα οποία παράγουν την ινσουλίνη, απαραίτητη για τον μεταβολισμό του σακχάρου.
Οι υπέρβαροι ή νωθροί ενήλικοι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις επιπτώσεις των τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη διότι έχουν υποκείμενη αντίσταση στην ινσουλίνη, προάγγελος διαβήτη, όπου τα κύτταρα του οργανισμού χάνουν την ευαισθησία τους στην ινσουλίνη.
Ο Δρ Χάλτον και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πατατών είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη σε ορίζοντα 20ετίας. Μάλιστα οι γυναίκες που έτρωγαν τις περισσότερες μερίδες τηγανητών πατατών είχαν 21% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη.
Γενικά η διατροφή και άλλοι παράγοντες διαβίωσης δεν εξηγούν τον συσχετισμό, αλλά οι πατάτες αποτελούν πρόβλημα ιδιαίτερα για τις γυναίκες που τις προτιμούσαν έναντι των σιτηρών ολικής αλέσεως.
health.in.gr
- Ερασιτέχνης Ολυμπιακός για την Εθνική πόλο: «Μας κάνατε υπερήφανους, σας ευχαριστούμε» (pic)
- «Του ανατέθηκε να εξαφανίσει το πτώμα» – Η μακάβρια απαγωγή της σορού της Εβίτας Περόν
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα του Αυγούστου
- Σιρχάους: «Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία»
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ξεφύγει ούτε από τη λογοδοσία, ούτε και από την κρίση των πολιτών
- ΚΚΕ: Έχει και η κοροϊδία τα όριά της, δήθεν οι μειώσεις που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
- Ποια σενάρια εξετάζει η Αστυνομία για τη δολοφονία της 42χρονης στη Σύρο – Η διάρρηξη που προηγήθηκε
- Τσουκαλάς: Προχειρότητα και ασυνέπεια απέδειξε ο Μητσοτάκης – Υπηρετεί με συνέπεια τον λαϊκισμό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)
















![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/4257ae45-2cab-437a-995f-0bca4858a655-315x220.jpeg)

























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442