
Παθογόνια βακτήρια αναπτύσσονται σχεδόν σε όλα τα υδρομασάζ
Όλα τα δείγματα νερού από τζακούζι που ελέγχθησαν από ερευνητές στις ΗΠΑ βρέθηκαν μολυσμένα με βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν δερματικές λοιμώξεις, ουρολοιμώξεις, ακόμα και πνευμονία. Στο 95% των δειγμάτων υπήρχαν βακτήρια από το παχύ έντερο.
36
Όλα τα δείγματα νερού από τζακούζι που ελέγχθησαν από ερευνητές στις ΗΠΑ βρέθηκαν μολυσμένα με βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν δερματικές λοιμώξεις, ουρολοιμώξεις, ακόμα και πνευμονία.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου Texas A&M εξέτασε 43 δείγματα από ιδιωτικές και δημόσιες εγκαταστάσεις υδρομασάζ. Στο 95% των δειγμάτων υπήρχαν βακτήρια του παχέος εντέρου, στο 81% βρέθηκαν μύκητες και στο 34% ανιχνεύθηκαν σταφυλόκοκκοι που θεωρητικά μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο.
Ενώ μια κουταλιά νερού της βρύσης περιέχει από καθόλου έως 140 βακτήρια, ίσος όγκος νερού από τη μπανιέρα του υδρομασάζ φιλοξενεί 2,17 εκατομμύρια βακτήρια.
«Τα υδρομασάζ είναι σχεδόν πάντα ιδανική περιοχή για δυνητικά βλαβερά μικρόβια» αναφέρει στο BBC η Σρ Ρίτα Μόις, επικεφαλής της μελέτης.
«Η κύρια αιτία είναι η επένδυση των σωλήνων. Είναι γεμάτοι παγιδευμένο αέρα, και το νερό στους σωλήνες αυτούς τείνει να επίσης παγιδεύεται, συχνά για μεγάλο χρονικό διάστημα» εξηγεί. «Όταν τελικά ανοίγουν οι πίδακες, το νερό με τα βλαβερά βακτήρια εκτοξεύεται στην μπανιέρα όπου μουλιάζει ο χρήστης και τότε ξεκινούν τα προβλήματα».
Τα μικρόβια μπορούν να μολύνουν ευάλωτες περιοχές του δέρματος, να εισέλθουν στο ουρογεννητικό σύστημα, ή ακόμα και στους πνεύμονες, μέσω των σταγονιδίων νερού.
Παρά τις έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί ως σήμερα, αναφέρει η Μόρις, το πρόβλημα δεν είχε εντοπιστεί, επειδή συνήθως δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η προέλευση μιας μικροβιακής λοίμωξης.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι σωληνώσεις στα τζακούζι πρέπει να καθαρίζονται με έντονο τρίψιμο, ενώ οι κατασκευαστές οφείλουν να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες καθαρισμού και νέες προσεγγίσεις στο σχεδιασμό των τζακούζι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο το πρώτο κρούσμα Έμπολα στη Γαλλία
- Μουντιάλ 2026: Οι 11άδες στο Καναδάς – Μαρόκο για τους «16» (pics)
- Πρίγκιπας Χάρι: Σόλο στη Βρετανία χωρίς Μέγκαν και παιδιά – Ο εφιάλτης και το παρασκήνιο της απόφασης
- Πετράλωνα: «Είναι δεδομένο ότι δεν υπήρξε επαρκής αντιστήριξη» λέει ο Πρόεδρος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας
- Σφαιρόπουλος: «O Μίλερ-ΜακΙντάιρ είναι killer στη μέρα του, κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του»
- Χαλκιδική: Έφυγε από τη ζωή ο πρώην δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου Μιχάλης Βλαχόπουλος


