Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ οι θάνατοι από καρκίνο μειώνονται
Ουάσινγκτον: Ο πόλεμος ενάντια στον καρκίνο φτάνει σε μια κρίσιμη καμπή: Για πρώτη φορά μετά το 1930, οπότε άρχισαν να κρατούνται επίσημα αρχεία, ο ετήσιος αριθμός των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ μειώθηκε.
Ουάσινγκτον: Ο πόλεμος ενάντια στον καρκίνο φτάνει σε μια κρίσιμη καμπή: Για πρώτη φορά μετά το 1930, οπότε άρχισαν να κρατούνται επίσημα αρχεία, ο ετήσιος αριθμός των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ μειώθηκε.
Εδώ και πάνω από μια δεκαετία, το ποσοστό των θανάτων από καρκίνο μειώνεται σταθερά κατά περίπου 1% το χρόνο. Ωστόσο, ο απόλυτος αριθμός των θανάτων συνέχιζε να ανεβαίνει λόγω της αύξησης του αμερικανικού πληθυσμού, η οποία υπερστάθμιζε τη μείωση στη θνησιμότητα του καρκίνου.
Τώρα, για πρώτη φορά, ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο που καταγράφονται κάθε χρόνο μειώνεται. Το 2003, το τελευταίο έτος για το οποίο έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικής Υγείας των ΗΠΑ, καταγράφηκαν 556.902 θάνατοι από καρκίνο, μειωμένοι ελαφρώς σε σχέση με τους 557.271 θανάτους το 2002.
Οι ειδικοί αποδίδουν την επιτυχία στην πτώση του ποσοστού των καπνιστών και στην εγκαιρότερη διάγνωση και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των όγκων.
Πάντως, παρόλο που ο συνολικός ετήσιος αριθμός των θανάτων από καρκίνο μειώθηκε, στις γυναίκες υπήρξε μικρή αύξηση, ίσως επειδή οι γυναίκες άρχισαν το κάπνισμα αργότερα.
Πτώση στους τέσσερις κυριότερους καρκίνους
Σύμφωνα με τον Αμερικανικο Συλλόγο Καρκίνου, ο δείκτης θνησιμότητας (ο υπολογιζόμενος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους) έχουν μειωθεί για τις τέσσερις συνηθέστερες μορφές καρκίνου -του πνεύμονα, του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου- οι οποίοι αντιστοιχούν στο 51% των συνολικών θανάτων από νεοπλασίες.
Ο δείκτης θνησιμότητας του καρκίνου του μαστού πέφτει από το 1990 με ρυθμό 2% ανά έτος, μείωση που αποδίδεται στην εγκαιρότερη διάγνωση και τις βελτιωμένες θεραπείες.
Το ποσοστό θανάτων από καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού επίσης μειώνεται κατά 2% από το 1984, κυρίως λόγω του καλύτερου πληθυσμιακού ελέγχου.
Ο δείκτης θνησιμότητας του καρκίνου του προστάτη μειώνεται ακόμα ταχύτερα, κατά 4% το χρόνο από το 1994, ωστόσο η αιτία της μείωσης παραμένει υπό διερεύνηση.
Το ποσοστό θανάτων από τον καρκίνο του πνεύμονα, τέλος, πέφτει στους άνδρες κατά 2% το χρόνο από το 1991, λόγω μείωσης του ποσοστού των καπνιστών. Στις γυναίκες, ωστόσο, που άρχισαν το κάπνισμα αργότερα, ο δείκτης θνησιμότητας παραμένει ακόμα στάσιμος.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η μείωση των ετήσιων θανάτων από καρκίνο είναι προς το παρόν μικρή, και δεν αποκλείται να αντιστραφεί προσωρινά τα επόμενα έτη, ωστόσο είναι αισιόδοξοι ότι ο καρκίνος θα γίνεται όλο και λιγότερο θανατηφόρος, χάρη στις βελτιωμένες διαγνωστικές μεθόδους και θεραπείας, αλλά και στην αυξημένη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.
health.in.gr
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε
- Τραγωδία στη Γαλλία: Τέσσερις νεαροί Πορτογάλοι σκοτώθηκαν σε τροχαίο κοντά στα σύνορα με την Ελβετία
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]
