71

Προδιαγραφές και αυστηρά κριτήρια θα διέπουν, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, τη λειτουργία όσων ιδιωτικών πανεπιστημίων λειτουργήσουν μετά τη συνταγματική αναθεώρηση. «Δεν βλέπω κανένα διαζύγιο» σχολίασε, ερωτηθείσα για τις σχέσεις με την Εκκλησία.

Προσκεκλημένη της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, η κ. Γιαννάκου μίλησε για τα θέματα της παιδείας, την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους, τονίζοντας κατ αρχήν ότι η κυβέρνηση έχει ως επίκεντρο την παιδεία και τον πολιτισμό.

Ανακοίνωσε δε, ότι τον Ιούνιο θα έρθει στη δημοσιότητα η πρόταση για το νόμο – πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Μιλώντας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας είπε ότι αυτά που θα μπορούν να λειτουργήσουν μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα λειτουργήσουν κάτω από προδιαγραφές και αυστηρά κριτήρια.

Κριτήρια θα υπάρχουν και στην εισαγωγή, με ενιαίες εξετάσεις, ή άλλα κριτήρια που θα θέσουν τα ίδια τα πανεπιστήμια. Επισήμανε ωστόσο ότι η ανώτατη εκπαίδευση είναι πάντα εθνική αρμοδιότητα. Για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων η υπουργός ήταν κατηγορηματική, λέγοντας ότι «η αξιολόγηση θα γίνει πάση θυσία». Είπε επίσης ότι μελετάται η αύξηση του αριθμού των υποτροφιών που θα χορηγούνται.

Σχετικά με τις χαμηλές χρηματοδοτήσεις για τις οποίες κατηγορούν δάσκαλοι και καθηγητές την κυβέρνηση, προχωρώντας σε κινητοποιήσεις, η κ. Γιαννάκου εκτίμησε ότι δεν θα έχουν επιτυχία οι κινητοποιήσεις αυτές, διότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών κατανοούν τις αλλαγές που προωθούνται και υπάρχει συναίνεση.

Όσο για τις πιστώσεις, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει μιλήσει για τη διάθεση του 5% στην παιδεία. «Δεν ευθυνόμαστε εμείς όμως για την οικονομική κατάσταση του τόπου, άλλωστε καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, την οποία κατανοούν οι εκπαιδευτικοί» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα για το θέμα των εισαγωγικών εξετάσεων, η υπουργός επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ήδη το υπουργείο Παιδείας έκανε την πρώτη κίνηση, μεταφέροντας τις εξετάσεις στη Γ Λυκείου: «Και κάναμε πολύ καλά, γιατί το Λύκειο είχε συμπαρασυρθεί ολόκληρο και, αντί να παρέχει τις βασικές γνώσεις, είχε συμπαρασυρθεί από τις εξετάσεις».

Η υπουργός τόνισε ότι οι μαθητές δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούν και, σε κάθε περίπτωση, θα έχουν μπροστά τους τρία χρόνια για να προετοιμαστούν.

Η κ. Γιαννάκου δεν αρνήθηκε να μιλήσει και για τις σχέσεις με την Εκκλησία. «Δεν βλέπω κανένα διαζύγιο» είπε, τονίζοντας την καλή συνεργασία και σχέση με τους εκκλησιαστικούς παράγοντες και υπενθυμίζοντας ότι τώρα λειτουργεί επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, ενώ για την καύση των νεκρών υπενθύμισε την τροπολογία που αναφέρεται στο θέμα, αλλά για τους ετερόδοξους και όχι τους ορθόδοξους.

Σε ερώτηση για το αν θα γίνει τέμενος στην Αθήνα, η υπουργός είπε ότι μελετάται το θέμα. «Ωστόσο» προσέθεσε, «απαιτείται ακόμα διάλογος». Στο θέμα αυτό σημειώνεται μάλιστα ότι η Εκκλησία της Ελλάδος παραχώρησε 30 στρέμματα στην περιοχή του Σχιστού για την κατασκευή μουσουλμανικού κοιμητηρίου.

Ακόμη η υπουργός είπε ότι θα γκρεμιστούν 44 σχολεία, τα οποία έχουν στα υλικά ανοικοδόμησής τους αμίαντο, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των σχολικών εκδρομών, λέγοντας ότι αναβαθμίζεται το πλαίσιο διοργάνωσής τους.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των ελληνικών σπουδών σε ολόκληρο τον κόσμο, υπενθυμίζοντας ότι σε πολλές χώρες λειτουργούν αντίστοιχες πανεπιστημιακές έδρες, ενώ ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει επίσκεψη στην Κίνα.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, η κ. Γιαννάκου ρωτήθηκε και για τον ανασχηματισμό. «Δεν έχω την αίσθηση ότι δεν είμαι εγώ που θα κάνω το νόμο – πλαίσιο τον Ιούνιο» απάντησε.

«Αλλά, από κει και πέρα, ο ανασχηματισμός είναι υπόθεση του πρωθυπουργού και κανενός άλλου. Ο πρωθυπουργός δεν έχει συζητήσει με κανέναν τέτοια ζητήματα και εγώ, επειδή είμαι πολλά χρόνια στην πολιτική και δεν εξαρτώμαι από την καρέκλα μου, δεν ενδιαφέρομαι καθόλου αν ο πρωθυπουργός μου πει αύριο ότι μπορώ να φύγω, παρά μόνο για ένα, να εφαρμόζεται το κυβερνητικό πρόγραμμα όπως πρέπει, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι» κατέληξε.




Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ