
Πέντε μερίδες λαχανικών και φρούτων κατά του καρκίνου του παγκρέατος
Λονδίνο: Η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων την ημέρα συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος κατά 50%, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Prevention.
Λονδίνο: Η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων την ημέρα συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος κατά 50%, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Prevention.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα φασόλια, τα καρότα, το καλαμπόκι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εσπεριδοειδή έχουν προστατευτικές ιδιότητες έναντι της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες 2.200 ατόμων (532 καρκινοπαθείς και 1.700 ελεύθεροι νόσου) και ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση πέντε μερίδων ημερησίως (ή εννέα φρούτων ή λαχανικών) από τα προαναφερόμενα φρούτα και λαχανικά μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο.
Τα ωμά λαχανικά διαπιστώθηκε ότι παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από τα μαγειρεμένα. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να επηρεάζονται από τροφές που συχνά καταναλώνονται μαζί με τα λαχανικά.
Όπως εξηγεί η Δρ Ελίζαμπεθ Χολλι, «ο καρκίνος του παγκρέατος δεν είναι εξίσου συχνός με τον καρκίνο του μαστού ή των πνευμόνων, και η διάγνωση και θεραπεία του είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η διαπίστωση ότι απλές καθημερινές συνήθειες μπορεί να προστατεύουν τον άνθρωπο από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου είναι ένας απλός και πρακτικός τρόπος μείωσης της συχνότητάς του».
health.in.gr
- Σχολεία χωρίς οθόνες; Ένα παγκόσμιο ρεύμα στην εκπαίδευση την εποχή της AI
- Νάσος Αθανασίου: Η ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά έναν εκλεκτό συνάδελφο – «Άνθρωπος ευαίσθητος, βαθιά καλλιεργημένος και προσηνής»
- Η Charli xcx μας συστήνει τη θρυλική παρέα της (και το νέο της άλμπουμ)
- Λουτράκι: Συναγερμός για άντρα που αγνοείται – Μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών
- Σε ισχύ τα νέα πρόστιμα για τη μετακίνηση χωρίς εισιτήριο στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ
- Φως στο Τούνελ: Στην κορυφή της τηλεθέασης όλο τον Μάιο

