Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ιδιωτικής Ασφάλισης υπέγραψε την Τετάρτη υπουργική απόφαση με την οποία ανακαλείται η άδεια σύστασης και λειτουργίας της Astra Ασφαλιστική.

27

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ιδιωτικής Ασφάλισης υπέγραψε την Τετάρτη υπουργική απόφαση με την οποία ανακαλείται η άδεια σύστασης και λειτουργίας της Astra Ασφαλιστική και δεσμεύονται όλα τα στοιχεία του ενεργητικού της εταιρείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, οι λόγοι για τους οποίους ανακλήθηκε η άδεια σύστασης και λειτουργίας της εν λόγω εταιρείας είναι οι ακόλουθοι:

1) Καθυστερεί και αρνείται να συμμορφωθεί σε τελεσίδικες αποφάσεις της δικαιοσύνης και να αποζημιώσει ασφαλισμένους.

Όπως αποδείχθηκε μετά από επώνυμη καταγγελία τριών πολιτών στη Διεύθυνση Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων του ΥΠΑΝ και στην Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης με εξώδικη δήλωση τους, όχι μόνο καθυστέρησε αδικαιολόγητα την πληρωμή του επιδικασθέντος τελεσίδικα ασφαλίσματος (απόφαση του Εφετείου Λάρισας υπ αρ. 270/2005), αλλά αρνήθηκε τελικά την πληρωμή του ποσού αυτού, αφού η μεταχρονολογημένη πρώτη επιταγή δεν πληρώθηκε ελλείψει διαθεσίμων.

Έτσι, όχι μόνο δεν πλήρωσε τον δικαιούχο του ασφαλίσματος, αλλά ο εκπρόσωπος της διέπραξε και το ποινικό αδίκημα της ακάλυπτης επιταγής.

Η συμπεριφορά αυτή της εν λόγω ασφαλιστικής επιχείρησης δεν εξαντλείται μόνο στη μη πληρωμή της ως άνω τελεσίδικης απόφασης. Ο έλεγχος που έγινε στην εταιρεία και μετά τη τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Ιδιωτικής Ασφάλισης (20/12/2005), αλλά και σε προηγούμενο διάστημα, απέδειξε, σύμφωνα με τα ενημερωτικά σημειώματα της υπηρεσίας, καθυστερήσεις πληρωμής αδικαιολόγητες και σε δικαστικές αποφάσεις.

2) Καθυστερεί στην καταβολή μισθών στους εργαζομένους της.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, η εταιρεία δημιουργεί πρόβλημα και στους εργαζομένους της, με την έννοια ότι καθυστερεί την καταβολή μισθών, όπως απέδειξε σχετικός έλεγχος (παρ ότι ο εκπρόσωπος της εταιρείας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ιδιωτικής Ασφάλισης της 5/12/2005 σε σχετική ερώτηση του διαβεβαίωνε «ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τους εργαζομένους»). Δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας και αφερεγγυότητας της εταιρίας και θέσης σε κίνδυνο των συμφερόντων των ασφαλισμένων, η διαφύλαξη των οποίων αποτελεί βασική προϋπόθεση, τόσο για τη χορήγηση της άδειας σύστασης ασφαλιστικής επιχείρησης, όσο και για τη λειτουργίας αυτής).

3) Οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2004 έχουν συνταχθεί κατά παράβαση του νόμου.

Οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2004 έχουν συνταχθεί κατά παράβαση του νόμου και του καταστατικού της, όπως προκύπτει από την έκθεση με ημερομηνία 27/09/2005 του αρμόδιου ελεγκτή. Η σύνταξη ή έγκριση ισολογισμού κατά παράβαση του νόμου ή του καταστατικού ασφαλιστικής επιχείρησης συνιστά, ποινικό αδίκημα σε βάρος των προσώπων που ασκούν διοίκηση και σε συνδυασμό με το άρθρο 3 παρα. 3 ν.δ. 400/700 δύναται να ανακαλείται η άδεια λειτουργίας ασφαλιστικής επιχείρησης και χωρίς να ασκηθεί ποινική δίωξη, αν απειλούνται τα συμφέροντα των ασφαλισμένων.

Κατόπιν όλων αυτών:

* Ανακαλείται οριστικά η άδεια σύστασης και λειτουργίας σε όλους της κλάδους της ασφαλιστικής εταίρας με την επωνυμία ASTRA ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ.

* Υπάγεται στο επικουρικό κεφάλαιο το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων από ασφαλιστικές συμβάσεις της εταιρείας που πηγάζουν από ασφαλιστικές συμβάσεις του κλάδου αστικής ευθύνης από χερσαία αυτοκίνητα οχήματα.

* Την ανάκληση της άδειας θα ακολουθήσει η ασφαλιστική εκκαθάριση.

* Ορίζεται επόπτης ασφαλιστικής εκκαθάρισης με αναπληρωτή.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου τόνισε ότι «η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να προστατέψει τους καταναλωτές από τις αφερέγγυες στην πράξη ασφαλιστικές εταιρείες» και έδωσε το μήνυμα ότι «όσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να προσαρμοσθούν σε αυτούς τους καθαρούς κανόνες, θα βρεθούν εκτός αγοράς».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr