43

Με τις τοποθετήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής επί της ένστασης για αναρμοδιότητα του δικαστηρίου, που υπέβαλε η υπεράσπιση, με το σκεπτικό ότι τα εγκλήματα είναι πολιτικά, συνεχίστηκε την Παρασκευή στο Πενταμελές Εφετείο η δίκη για τη 17Ν.

Η συνήγορος πολιτικής αγωγής Ελίζα Βόζενμπεργκ ζήτησε να απορριφθεί η σχετική ένσταση, καθώς -όπως είπε- είναι εκτός πάσης πραγματικότητας ο ισχυρισμός περί πολιτικού εγκλήματος.

Την απόρριψη της ένστασης ζήτησε και ο δικηγόρος Σταύρος Γεωργίου, ο οποίος υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης.

«Δεν μπορεί η πυραμίδα αυτής της οργάνωσης να κλείνει με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο. Ποιος πιστεύει σήμερα ότι πιάστηκε η ηγεσία της 17 Νοέμβρη;» διερωτήθηκε.

Στο σημείο αυτό επισήμανε πως ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί το ταμείο, το ιστορικό 45άρι που γίνονταν οι εκτελέσεις των θυμάτων, όλος ο οπλισμός και οι γυναίκες που συμμετείχαν στην οργάνωση.

Νωρίτερα, ο Χριστόδουλος Ξηρός έβαλε για άλλη μια φορά κατά του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Ηλ.Αναγνωστόπουλου, που εκπροσωπεί μεταξύ άλλων και οικογένειες Αμερικανών θυμάτων της 17 Νοέμβρη.

«Είναι φυσικό ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του άξονος να αισθάνεται ντροπή γιαυτό που κάνει. Αξιος ο μισθός τους» είπε.

Εν τω μεταξύ, μικροένταση σημειώθηκε όταν η συνήγορος πολιτικής αγωγής Όλγα Τσόλκα, που εκπροσωπεί την οικογένεια Μπακογιάννη, είπε ότι κανένας από τους κατηγορούμενους δεν έχει δουλέψει και δεν ξέρει τι θα πει μεροκάματο. Για τον Δ.Κουφοντίνα είπε ότι αγωνιούσε να δείξει ότι έχει το πρόσωπο του λαϊκού αγωνιστή.

Ο κατηγορούμενος αντέδρασε αμέσως φωνάζοντας προς την συνήγορο «εσείς δεν ξέρετε από αγώνες». Το επεισόδιο έλαβε τέλος, αλλά ο πρόεδρος της έδρας Διονύσης Βερτέλης συνέστησε στον Δ.Κουφοντίνα να μην παρεμβαίνει χωρίς άδεια, γιατί θα αποβληθεί από τη δικαστική αίθουσα.

Εκκληση για δίκαιη δίκη

Τη γραπτή «Έκκληση για δίκαιη δίκη στην Ελλάδα», την οποία υπογράφουν η Κομμουνιστική Επαναστατική Λίγκα, οι Πράσινοι της Γαλλίας, το Συνδικάτο Δικαστικών, η Επιτροπή για Δίκαιη Δίκη στην Ελλάδα, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, συνδικαλιστές κ.ά., διένειμε στους δημοσιογράφους ο συνήγορος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Ιωάννης Ραχιώτης.

«Τα δικαιώματα της υπεράσπισης και το τεκμήριο αθωότητας πρέπει να γίνουν πλήρως σεβαστά στη δίκη δεύτερου βαθμού στο Εφετείο. Πρέπει αυτή η δίκη καθώς και οι επόμενες που θα γίνουν στο μέλλον να γίνουν με δίκαιο τρόπο και με κανονικές διαδικασίες.

» Σας καλούμε να χρησιμοποιήσετε όλες τις πολιτικές και νομικές δυνατότητες που διαθέτετε για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, ώστε κανένας να μην καταδικαστεί χωρίς αποδείξεις, να μην κλειστούν αθώοι στις φυλακές και τα κράτη των οποίων είμαστε πολίτες να απαγορεύσουν στον εαυτό τους συνθήκες κράτησης ασυμβίβαστες με τον σεβασμό της ανθρώπινης υπόστασης» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.

Η δίκη θα συνεχισθεί το πρωί της Δευτέρας, οπότε και οι δικαστές αναμένεται να αποφανθούν επί της ένστασης για αναρμοδιότητα του δικαστηρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ