Μεγαλύτερος κίνδυνος ακράτειας ούρων για τις διαβητικές
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες με διαβήτη τύπου ΙΙ αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ακράτειας ούρων από έπειξη, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Geriatrics Society.
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες με διαβήτη τύπου ΙΙ αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ακράτειας ούρων από έπειξη, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Geriatrics Society.
Ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ με επικεφαλής την Δρ Κάρεν Λιφορντ χρησιμοποίησε στοιχεία από τη μελέτη Nurses Health Study για να συγκρίνει τον κίνδυνο ακράτειας ούρων στις γυναίκες με διαβήτη τύπου ΙΙ και στις γυναίκες χωρίς διαβήτη.
Μεταξύ του 1996 και του 2000, η συχνότητα της ακράτειας ήταν 10,5% στις διαβητικές και 7,0% σ’ αυτές χωρίς διαβήτη.
Αφού ελήφθη υπόψη η ηλικία ως συνεισφέρον παράγοντας, οι διαβητικές είχαν 28% μεγαλύτερο κίνδυνο ακράτειας συγκριτικά με τις γυναίκες χωρίς διαβήτη και 21% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ακράτειας. Ο κίνδυνος ήταν περισσότερο προφανής για μεγαλύτερες ποσότητες διαρροής.
Η μεγαλύτερη διάρκεια του διαβήτη αύξανε τον κίνδυνο ακράτειας περισσότερο. Επομένως οι γυναίκες που έπασχαν από διαβήτη περισσότερα από δέκα χρόνια είχαν σχεδόν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο ακράτειας. Επιπλέον, οι γυναίκες, των οποίων ο διαβήτης είχε επηρεάσει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία, είχαν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης ακράτειας συγκριτικά με αυτές χωρίς την παραπάνω επιπλοκή.
Τα αποτελέσματα ήταν όμοια μετά την εξαίρεση των παχύσαρκων γυναικών, των ατόμων με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, εκείνων που ανέφεραν ουσιώδεις λειτουργικούς περιορισμού και των καπνιστριών.
«Συνολικά, στο συγκεκριμένο γυναικείο πληθυσμό, το 17% της ακράτειας όποιας ποσότητας και σχεδόν το 15% της σοβαρής ακράτειας μπορεί να αποφευχθεί με την πρόληψη του διαβήτη», τονίζουν οι ερευνητές.
health.in.gr
- Σαλαμίνα: ΕΔΕ για τον αστυνομικό που παρέσυρε 12χρονη με περιπολικό
- Φουρνιέ: «Έχουμε φτάσει πολλές φορές στην πηγή, ήρθε η στιγμή να πιούμε νερό»
- Οικοτροφείο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης: Πόρισμα κόλαφος – Πλημμελής φροντίδα ασθενών και «χέρι» στις συντάξεις τους
- Μια πρώτη ματιά στο ντοκιμαντέρ για τη ζωή της Κάιλι Μινόγκ
- Μάης του ’68: Οι τοίχοι έχουν αυτιά, έχουν και φωνή
- Ο Σιμεόνε παραδέχθηκε την Άρσεναλ: «Άξιζε να προκριθεί, δεν αποκλειστήκαμε λόγω διαιτησίας»
- Συνελήφθη 23χρονος που έτρεχε με 72 χλμ. με πατίνι στη Συγγρού – Δείτε βίντεο
- Τα φωτοβολταϊκά ακτίδα φωτός στην ενεργειακή κρίση – Έκθεση προβλέπει φθηνότερο ρεύμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 06.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kathrinepnw-12506594-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442