71

Την τελευταία του πνοή άφησε την Πέμπτη ο 73χρονος Πατ Μορίτα, γνωστός στο ευρύ κοινό για την ερμηνεία του ως «κύριος Μιάγκι» στην πρώτη ταινία της σειράς Καράτε Κιντ, στο πλευρό του Ραλφ Μάτσιο. Όπως ανακοινώθηκε, ο θάνατός του προήλθε από φυσικά αίτια.

Σε μια λιτή ανακοίνωσή, η επί 12 χρόνια σύζυγός του, Έβελιν, είπε ότι ο άντρας της «είχε αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του στην ηθοποιία και την κωμωδία».

Όπως μετέδωσαν BBC και CNN, ο Μορίτα έγινε γνωστός στο πλατύ κοινό από τις εμφανίσεις του στην πολύ επιτυχημένη -στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού- σαπουνόπερα, Happy Days.

Ο ρόλος ωστόσο που «σημάδεψε» την καριέρα του ήταν αυτός του 1984, όταν συμπρωταγωνίστησε με τον Ραλφ Μάτσιο στο Καράτε Κιντ.

Ατάκες, όπως η χαρακτηριστική «wax on, wax off» ή εκείνη που προσπαθεί να μάθει στον Μάτσιο να προφέρει το όνομά του «Μιάγκι» και όχι «Μιγιάγκι» και σκηνές, όπως αυτή που προσπαθεί να πιάσει μύγες, χρησιμοποιώντας ξυλάκια για κινέζικο φαγητό, έμειναν στην ιστορία και του χάρισαν μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Β ανδρικού ρόλου.

Την επιτυχία της πρώτης ταινίας διαδέχθηκαν τρεις συνέχειες, με τον Μορίτα να πρωταγωνιστεί σε όλες. Στην τελευταία μάλιστα, το 1994, στάθηκε στο πλευρό της άγνωστής τότε Χίλαρι Σουάνκ, που έμελλε στη συνέχεια να κερδίσει δύο βραβεία Όσκαρ.

Γεννημένος στην Καλιφόρνια από Ιάπωνες μετανάστες, ο Πατ Μορίτα απέκτησε και το όνομα «Νοριγιούκι», όταν ο παραγωγός του Καράτε Κιντ, Τζέρι Ουέιντραουμπ, του είπε ότι με τον τρόπο αυτό το όνομά του θα ακουγόταν πιο… γιαπωνέζικο.

Εκτός από τη σύζυγό του, Έβελιν, ο Μορίτα άφησε πίσω του τρεις κόρες, όλες από τον προηγούμενο γάμο του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ