Μερικώς μη νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα για τους όρους δόμησης στο Μεταξουργείο
Μερικώς μη νόμιμο κρίθηκε, με απόφαση του Ε Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι ειδικοί όροι και περιορισμοί στην περιοχή του Μεταξουργείου, νομού Αττικής.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ αριθμόν 3904/2005 απόφασή του Ε Τμήματος, ακύρωσε μεταβατική διάταξη του από 30/7/2003 Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο τροποποιήθηκε ΠΔ του 1998, το οποίο καθορίζει τις χρήσεις γης και τους ειδικούς όρους και περιορισμούς στην περιοχή του Μεταξουργείου, νομού Αττικής.
Το ΣτΕ έκρινε μη νόμιμη τη διάταξη του από 30/7/2003 ΠΔ, που επέτρεπε στην περιοχή του Μεταξουργείου να ανεγείρονται οικοδομές με το παλαιό νομοθετικό καθεστώς του 1998, εφόσον είχαν υποβληθεί αιτήσεις, με πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη, για χορήγηση άδειας στις πολεοδομικές υπηρεσίες μέχρι 16/5/2001.
Το Προεδρικό Διάταγμα του 2003 προβλέπει μικρότερο συντελεστή δόμησης απ ότι στο παρελθόν και γενικότερα επιτρέπει ηπιότερες οικοδομικές χρήσεις και όρους δόμησης στην περιοχή του Μεταξουργείου, ενώ το ΠΔ του 1998, κατά το ΣτΕ, δεν διασφάλιζε την προστασία της περιοχής και υποβάθμιζε το μέτωπο της οδού Πειραιώς, όπου είχε το ακίνητό του ο προσφεύγων στο ΣτΕ.
Το ΣτΕ υπογραμμίζει επίσης ότι η περιοχή του Μεταξουργείου γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και τόπους μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας, όπως είναι η Ιερά Οδός. Δηλαδή, περιοχές που το κράτος υποχρεούται να προστατεύει, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.
Μετά τη διαδικασία υποβολής των Μηχανογραφικών, θα «ανοίξει» ο δρόμος για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής βάζοντας τέλος στην αγωνία των συνολικά 89.032 υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μια ΕΔΕ που διετάχθη άρον - άρον μετά τη δημοσιοποίηση και την πολιτική ανάδειξη του περιστατικού, για να αποφύγει την ανάληψη σοβαρής πολιτικής ευθύνης της, λέει το ΠΑΣΟΚ
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59