27

Την κατ αρχήν συμφωνία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το σχέδιο νόμου κατά του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος», το οποίο προσαρμόζει την ελληνική νομοθεσία στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία, ενώ καθιστά περισσότερο αυστηρές τις ήδη υφιστάμενες στο ελληνικό δίκαιο σχετικές διατάξεις.

Αρκετές ενστάσεις υπήρξαν ωστόσο, κυρίως από τους εισηγητές των κομμάτων της Αριστεράς, σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που συνδέει το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος με τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ το ΠΑΣΟΚ αντιπαρέβαλε το σχέδιο νόμου με την -ψηφισθείσα πέρυσι- ρύθμιση για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανακολουθία.

Το σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να καταστήσει υποχρεωτική την τήρηση μητρώου των χρηματοδοτήσεων οργανώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο της παρεμπόδισης της οικονομικής ενίσχυσης των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Επίσης, ονομαστικοποιούνται οι εντολές για διασυνοριακή ηλεκτρονική μεταφορά κεφαλαίων (με εξαίρεση ό,τι αφορά τη χρήση πιστωτικών καρτών για εμπορικές συναλλαγές) και οι τράπεζες υποχρεούνται να εξετάζουν «με ιδιαίτερη προσοχή κάθε συναλλαγή η οποία από τη φύση της, ή το πρόσωπο και την ιδιότητα του συναλλασσομένου μπορεί να συνδεθεί με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ή με χρηματοδότηση τρομοκρατών» και επιφορτίζουν διευθυντικά τους στελέχη για την εξασφάλιση της τήρησης των υποχρεώσεων αυτών.

Στο πλαίσιο της υποχρέωσης των δικηγόρων για υποβολή αναφορών ύποπτων συναλλαγών, συστήνεται σχετική πενταμελής Επιτροπή με μέλη οριζόμενα από την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, ενώ, με ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών, συστήνεται και 11μελής «Εθνική Αρχή της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες» ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή.

«Μας δίνεται η ευκαιρία στο όνομα της πάταξης της απάτης, ολίγοι να ψηφίσουν πολλά, να αφήσουμε στην επόμενη γενιά κάτι πολύ σοβαρό από πλευράς προστασίας της» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Σταύρος Δαϊλάκης.

«Επί της αρχής, ουδείς θα μπορούσε να έχει αντιρρήσεις, καθώς η πρόληψη αυτή δεν είναι διακομματικό ή παραταξιακό θέμα» σημείωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Δ.Γεωργακόπουλος, χρεώνοντας ωστόσο «υποκρισία» στην κυβέρνηση, καθώς το νομοσχέδιο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων «έδινε τη δυνατότητα να εισαχθεί ό,τι μαύρο χρήμα υπήρχε στο εξωτερικό και μάλιστα με μειωμένη φορολογία».

Σημειώνεται επίσης, η ένσταση της Βάσως Παπανδρέου για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας, πέρα των όσων προβλέπονται στην Οδηγία («καλύτερα λιγότερο αυστηρούς νόμους που να υλοποιούνται, παρά πολύ αυστηρούς και στο τέλος να υπάρχει η γενική εντύπωση ότι οι νόμοι γίνονται για να μην υλοποιούνται» υποστήριξε), αλλά και για τις διατάξεις που αφορούν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη, εξέφρασε την εναντίωση του ΚΚΕ στο «στήσιμο χαφιέδικων μηχανισμών που υποχρεώνουν τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους να αναφέρουν στις αρχές, όσες συναλλαγές τους φαίνονται ύποπτες». Παρατήρησε δε, πως το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, σε συνδυασμό με συγκεκριμένες ερμηνείες των διατάξεων του λεγόμενου «τρομονόμου» μπορεί να έχει επιπτώσεις, τόσο στο λαϊκό κίνημα, όσο και σε όσους συλλέγουν χρήματα για τη στήριξη εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων.

Κίνδυνο να οδηγήσει στο «πνίξιμο των μορφών συλλογικής έκφρασης» διέγνωσε και ο εισηγητής του Συνασπισμού, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος αναρωτήθηκε, πόσοι τρομοκράτες έχουν εντοπιστεί με τη βοήθεια των αντίστοιχων νομοθετημάτων στις χώρες της ΕΕ, δεδομένου ότι στις τελευταίες, η ευρωπαϊκή οδηγία κλείνει ήδη τέσσερα χρόνια εφαρμογής.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνιος Μπέζας, αντέκρουσε τις εγκλήσεις του ΠΑΣΟΚ περί αντιφατικής πολιτικής, υπενθυμίζοντας ότι «ο νόμος για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, κάνει ρητή αναφορά στην τήρηση της νομοθεσίας για το ξέπλυμα του χρήματος».

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, υπενθύμισε ότι αυτή έχει ήδη οριστεί ως βασικό έγκλημα με το Ν.3251/2004 (για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης) και σημείωσε ότι το συζητούμενο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τη σχετική αναφορά, καθώς η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, εντάσσεται στον βασικό ορισμό του εγκλήματος για το ξέπλυμα χρήματος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την φοροδιαφυγή, ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση «πάει να πιάσει τα μεγάλα ψάρια και όχι τα μικρά» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το στόχο αυτό θα τον επιτύχει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ