Αυστηρά μέτρα κατά των χωρών με υψηλά ελλείμματα ετοιμάζει η ΕΚΤ
Προειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις κρατών της ΕΕ με υψηλά ελλείμματα, όπως η Ελλάδα, ότι δεν θα αποδέχεται ως εγγύηση (ενέχυρο) τα ομόλογα τους, αν υποβαθμιστεί η πιστοληπτική τους ικανότητα, αναμένεται να απευθύνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Προειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις κρατών της ΕΕ με υψηλά ελλείμματα, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ότι δεν θα αποδέχεται ως εγγύηση (ενέχυρο) τα ομόλογα τους, αν υποβαθμιστεί η πιστοληπτική τους ικανότητα, αναμένεται να απευθύνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως αναφέρεται την Τετάρτη σε δημοσίευμα των Financial Times, η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει -σχετικά σύντομα- ότι θα μπορεί να αποδεχθεί στις συναλλαγές της με τις ευρωπαϊκές χώρες κρατικά ομόλογα με πιστοληπτική ικανότητα Α- (τουλάχιστον) από έναν ή περισσότερους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Η πιθανή άρνηση της ΕΚΤ να αποδεχθεί τα ομόλογα μίας χώρας στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές της θα έχει ιδιαιτέρως δυσμενή αποτελέσματα για την οικονομική πολιτική της συγκεκριμένης χώρας και θα καταστήσει δυσκολότερο τον κρατικό δανεισμό μέσω της πώλησης ομολόγων.
Ενδεχομένως, τα επιτόκια σε αυτά τα ομόλογα να είναι υψηλότερα από τα αντίστοιχα άλλων κρατών μελών της ευρωζώνης, κάτι που σημαίνει ότι μία χώρα θα δανείζεται από τις διεθνείς αγορές με υψηλότερο κόστος.
Με αυτό τον τρόπο η ΕΚΤ ελπίζει ότι θα επιβληθεί ευκολότερα η δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς οι μηχανισμοί της αγοράς πολλές φορές αποδεικνύονται ισχυρότεροι μοχλοί πίεσης συγκριτικά με τις όποιες πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες αλλάζουν ανάλογα με τη συγκυρία και τους συσχετισμούς δυνάμεων στο εσωτερικό της ευρωζώνης.
Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας είναι Α (όπως επιβεβαίωσε η Standard & Poors την Τρίτη), μόλις μία βαθμίδα κάτω από το όριο που θα θέσει η ΕΚΤ και η χαμηλότερη στην ευρωζώνη. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανήλθε πέρυσι στο 6,6% του ΑΕΠ, έναντι 3% που είναι το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Από τις χώρες της ευρωζώνης, οκτώ διαθέτουν την υψηλότερη αξιολόγηση, ΑΑΑ, το Βέλγιο αξιολογείται με ΑΑ+ και η Πορτογαλία με ΑΑ-. Στην ίδια βαθμίδα βρίσκεται και η Ιταλία, όμως, η S&P έχει θέσει την αξιολόγησή της υπό αναθεώρηση, προς πιθανή υποβάθμιση.
Ρουσόπουλος: Προσαρμογή μέχρι το τέλος του 2006
«Η προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση των μεγάλων ελλειμμάτων έχει ημερομηνία λήξης το τέλος του 2006. Σας θυμίζω ότι το έλλειμμα ήταν στο 6,6% του ΑΕΠ το 2004, στο 3,6% το 2005 και προβλέπεται να είναι στο 2,6% το 2006 με την πολιτική που ακολουθούμε. Μια πολιτική συνολικής προσαρμογής, η οποία θα αποδώσει μια κάμψη κατά 4% του ελλείμματος, οι 3,5% περίπου από τις οποίες αποδίδονται σε διαρθρωτικές αλλαγές μόνιμου χαρακτήρα».
Την απάντηση αυτή έδωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος σε ερώτηση σχετική με τη χρονική διάρκεια της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν και ειδικότερα την πιθανότητα παράτασής της πέραν του 2006.
Σε ό,τι αφορά το μέλλον της τιτλοποίησης, ο κ. Ρουσόπουλος δεν θέλησε να μιλήσει με «υποθέσεις», όπως είπε, δεδομένου ότι «κατά προβλέψεις δημοσιευμάτων δεν επρόκειτο να γίνει δεκτή η τιτλοποίηση από την ΕΕ, ούτε για το 2005 και ωστόσο έγινε αποδεκτή».
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.