Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε στα 92 η πρωτοπόρος στον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα, Ρόζα Παρκς

Πέθανε στα 92 η πρωτοπόρος στον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα, Ρόζα Παρκς

Η γυναίκα σύμβολο των πολιτικών δικαιωμάτων δεν ζει πια ανάμεσά μας... Η Ρόζα Παρκς, η μαύρη ράφτρα από την Αλαμπάμα, που έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο όταν αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε ένα λευκό άνδρα, το 1955, πέθανε στα 92.

71

Η γυναίκα σύμβολο των πολιτικών δικαιωμάτων δεν ζει πια ανάμεσά μας… Ο λόγος για τη Ρόζα Παρκς, τη μαύρη ράφτρα από την Αλαμπάμα, που έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο όταν αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε ένα λευκό άνδρα, το 1955, έφυγε από τη ζωή στα 92 της χρόνια.

Όπως μετέδωσε το CNN, το θάνατο της 92χρονης Παρκς γνωστοποίησε ο στενός φιλικός της κύκλος.

Η Παρκς ενέπνευσε το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων όταν, στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα το Δεκέμβριο του 1955, αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε ένα λευκό άνδρα.

Η τοπική αστυνομία τη συνέλαβε, με αποτέλεσμα οι μαύροι συμπολίτες της να μποϊκοτάρουν επί 381 συνεχείς ημέρες το λεωφορειακό σύστημα και η υπόθεση να φτάσει ενώπιον της Δικαιοσύνης. Με δικαστική απόφαση, ο φυλετικός διαχωρισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς του Μοντγκόμερι έπαψε να ισχύει.

Η ίδια η Παρκς, έχοντας να αντιμετωπίσει συνεχή κρούσματα ρατσισμού και βίας εις βάρος της και χάνοντας και τη δουλειά της, αναγκάστηκε να μετακομίσει από την Αλαμπάμα στο Μίσιγκαν το 1957.

Το 1965 εντάχθηκε στο επιτελείο του Δημοκρατικού Τζον Κόνιερς και από το πόστο αυτό συνέχισε τον αγώνα της, με αποτέλεσμα να κερδίσει, αρκετά χρόνια αργότερα, το Προεδρικό Μετάλλιο Τιμής και το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου.

Υπήρξε επίσης η ηρωίδα και κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ Mighty Times: The Legacy of Rosa Parks, που βρέθηκε το 2002 μεταξύ των υποψήφιων για ένα Όσκαρ φιλμ στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024