27

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι δηλώνουν επισήμως ανάπηροι και παίρνουν επίδομα ή βοήθημα από το κράτος, χωρίς όμως να το δικαιούνται, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικήτας Κακλαμάνης.

Το τοπίο, είπε ο υπουργός, θα ξεκαθαρίσει με τη νέα κάρτα λειτουργικότητας που θα καθιερωθεί από το 2006, καθώς με το νέο σύστημα αξιολόγησης, που έχει εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα αποκλείονται όλοι όσοι μέχρι σήμερα έπαιρναν επίδομα χωρίς να το δικαιούνται.

Όπως εξήγησε ο κ. Κακλαμάνης, καμιά αναπηρία δεν θα αποκλειστεί, καθώς δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να αδικηθούν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη από τη φροντίδα και τα βοηθήματα του κράτους. Όμως, το υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να συνεχίσει να ανέχεται τους «ανάπηρους-"μαϊμού"» που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι υπάρχουν μαύρες λίστες με τις περιοχές που εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αναπηρίας, τα οποία είναι ασυνήθιστα αν συγκριθούν με το σύνολο του πληθυσμού. Ήδη, όπως είπε, έχουν μεταβεί σε αυτές τις περιοχές της χώρας ειδικοί ελεγκτές προκειμένου να ελέγξουν τον τρόπο με τον οποίο βγήκαν οι συγκεκριμένες αναπηρικές συντάξεις.

Μεταξύ άλλων, πρόκειται για περιοχές του Πειραιά, την Αιτωλοακαρνανία, τα Δωδεκάνησα και άλλες, όπου εκτιμάται ότι μία στις τρεις αναπηρικές συντάξεις που χορηγείται δεν θα έπρεπε να δίνεται.

Ο υφυπουργός Πρόνοιας Γιώργος Κωνσταντόπουλος είπε ότι η νέα κάρτα λειτουργικότητας δεν θα δίνει τόση έμφαση στα αίτια της αναπηρίας αλλά στη βελτίωση των συνθηκών ζωής του αναπήρου. Το σημαντικό είναι ότι οι διαδικασίες έκδοσής της δεν θα είναι χρονοβόρες, καθώς μια αίτηση σε Κέντρο εξυπηρέτησης Πολιτών αρκεί.

Καλό είναι πάντως να γνωρίζουν όλοι, σημείωσε, ότι η αξιολόγηση που θα προηγείται της χορήγησης της κάρτας θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή εφεξής και θα περνά από κρατικά νοσοκομεία και αξιόπιστα ιδρύματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ