38

Επεισόδια προκάλεσε την Τρίτη στα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης για τα Σεπτεμβριανά ομάδα Τούρκων εθνικιστών. Η ομάδα, αποτελούμενη από 4-5 άτομα, εισέβαλε στην αίθουσα της έκθεσης και άρχισε να καταστρέφει τις φωτογραφίες από το αρχείο του στρατηγού Fαχρί Τσοκέρ, μέχρι που απομακρύνθηκε από την αστυνομία.

Η έκθεση συνεχίζεται κανονικά με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να προστατεύουν την είσοδο του κτιρίου.

Η ομάδα των διαμαρτυρομένων άφησε μια χειρόγραφη προκήρυξη πριν απομακρυνθεί από την αστυνομία. Στην προκήρυξη καταφέρεται εναντίον αυτών που προσβάλλουν τον τουρκισμό.

Η έκθεση έχει οργανωθεί για τα γεγονότα της 6ης και της 7ης Σεπτεμβρίου 1955.

Για την επέτειο αυτή μίλησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου.

«Σαν απόψε πριν από πενήντα ακριβώς χρόνια -ήμουν πρωτοετής μαθητής της Χάλκης- έγινε η επίθεσις εναντίον των Εκκλησιών μας, των σπιτιών μας, των καταστημάτων μας. Μία επίθεσις αδικαιολόγητος και απρόκλητος» είπε ο κ. Βαρθολομαίος απευθυνόμενος σε προσκυνητές από την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Με πρόφαση το Κυπριακό, είχαμε αυτή την απαρχή της συρρικνώσεως και του ξεριζωμού της Ομογενείας της Πόλεως. Τότε ήμασταν γύρω στις εκατό χιλιάδες, ενώ σήμερα είμεθα τρεις χιλιάδες. Αυτή η συρρίκνωση άρχισε από τα Σεπτεμβριανά γεγονότα του 55, σαν απόψε.

«Σήμερα, η σύγχρονος Τουρκία αναγνωρίζει αυτή την μεγάλην αδικίαν που έγινε, όχι απλώς εις βάρος των Ρωμηών και των άλλων μειονοτήτων, αλλά εις βάρος της ίδιας της Τουρκίας. Σήμερα δεν υπάρχει εχέφρων Τούρκος, που να μη καταδικάζει αυτά τα γεγονότα.

Διαβάστε από ΤΟ ΒΗΜΑ: Πώς στήθηκε το μεγάλο πογκρόμ του Ελληνισμού

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ