Μονομερής η τουρκική δήλωση περί μη αναγνώρισης της Κύπρου, λέει τώρα το Λονδίνο
Η δήλωση της Αγκυρας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μονομερής και δεν συνδέεται με το Πρωτόκολλο, δηλώνει η βρετανική προεδρία της ΕΕ. Σαφή προειδοποίηση στην Αγκυρα για αναγνώριση της πραγματικότητας απηύθυνε η Λευκωσία.
30
Η δήλωση της Αγκυρας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μονομερής και δεν συνδέεται με το Πρωτόκολλο, δηλώνει η βρετανική προεδρία της ΕΕ. Αυστηρή προειδοποίηση στην Αγκυρα για αναγνώριση της πραγματικότητας απηύθυνε η Λευκωσία.
Σε γραπτή του δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, επισημαίνει ότι « η Αγκυρα οφείλει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να συνειδητοποιήσει, αποδεχθεί και αναγνωρίσει, έγκαιρα, τη νομική και πολιτική πραγματικότητα ότι η Κύπρος είναι μία από τις 25 χώρες, με τις οποίες θα διαπραγματεύεται, γεγονός που θα της επιτρέψει να αρχίσει και να διεξαγάγει ομαλά τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις».
Η δήλωση αποτελεί απάντηση στη θέση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, πως η τουρκική δήλωση μη αναγνώρισης αποτελεί μέρος του Πρωτόκολλου.
Την ίδια ώρα, και η βρετανική προεδρία της Συμβουλίου της ΕΕ απέρριπτε την παραπάνω θέση της Αγκυρας.
Τη θέση της προεδρίας εξέφρασε ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ, υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική δήλωση περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μονομερής και δεν υπονομεύει ούτε το Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ενωσης ούτε την ανάγκη πλήρους εφαρμογής του.
Ο ίδιος χαρακτήρισε σημαντική τη δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ότι δε θα αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου, αν η Αγκυρα δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η τελική θέση της ΕΕ θα καθοριστεί από όλα τα κράτη – μέλη στο τέλος Αυγούστου.
«Ο ρόλος της προεδρίας θα είναι η επίτευξη συμφωνίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διακήρυξη της Τουρκίας, την οποία, σε κάθε περιπτώσει, η βρετανική προεδρία θεωρεί μονομερή» διευκρίνισε μιλώντας στο ΡΙΚ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- ΠΑΣΟΚ: Όλο το παρασκήνιο του Πολιτικού Συμβουλίου – Η στρατηγική Ανδρουλάκη, η «μάχη» της διεύρυνσης και τα στιγμιότυπα
- Ισθμός: Πώς βρέθηκε στο νερό η 15χρονη – Σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών
- Το σοκ της Γερμανίδας VAR του αγώνα ΑΕΚ-Παναθηναϊκού με μασκοφόρο οπαδό!
- Αυξημένη κίνηση στους δρόμους της Αττικής – Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα
- Κρήτη: Σήμερα το τελευταίο αντίο στον 20χρονο Νικήτα – Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για το άγριο έγκλημα
- Το «Optansia & Guerrilla» έρχεται στο θέατρο Αργώ
- Από τον Άιχμαν στους «νέους Nαζί»: Η συζήτηση για τη θανατική ποινή στο Ισραήλ παίρνει νέα τροπή
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 07.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-juliano-ferreira-102048601-9466837-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442