Στις 3 Ιουλίου τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει Ελλάδα και Τουρκία
Στις 3 Ιουλίου εγκαινιάζουν Καραμανλής και Ερντογάν τον αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει Ελλάδα και Τουρκία. Την Παρασκευή δε, υπεγράφη το πρωτόκολλο προώθησης της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας.
Την Κυριακή 3 Ιουλίου, στη γέφυρα Κήπων του Έβρου, προγραμματίζεται να γίνουν τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία από τους Κώστα Καραμανλή και Ταγίπ Ερντογάν. Οι προετοιμασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.
Η προετοιμασία εν όψει της επίσκεψης των δύο πρωθυπουργών στους Κήπους ήταν το θέμα της δεύτερης συνάντησης που είχαν στα Ύψαλα της Τουρκίας εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, υπηρεσιακοί παράγοντες και υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών Φυσικού Αερίου των δύο κρατών.
«Από ελληνικής πλευράς, το έργο εξελίσσεται ικανοποιητικά, καθώς έχουν ολοκληρωθεί ήδη τα πρώτα δέκα χιλιόμετρα εγκατάστασης του αγωγού» ανέφερε ο διευθυντής Διεθνών Έργων της ΔΕΠΑ, Αντώνης Νάτσικας, ενώ εκτίμησε πως το τμήμα που θα διέρχεται από τους Κήπους μέχρι την Αλεξανδρούπολη θα ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα έργο εθνικής σημασίας, από τα οφέλη του οποίου δεν θα μείνει αποκλεισμένη καμία περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
«Όταν θα δημιουργηθεί η ΕΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία και θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη της επέκτασης του δικτύου και διανομής του φυσικού αερίου, θα γίνουν και τα έργα για τις υπόλοιπες περιοχές των νομών της περιφέρειας, ώστε να φτάσει παντού το φυσικό αέριο» ανέφερε ο κ. Νάτσικας.
Την Παρασκευή επίσης υπεγράφη από τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και τον Ιταλό υποργό Παραγωγικών Δραστηριοτήτων, Κλαούντιο Σκαγιόλα, το πρωτόκολλο εκδήλωσης προθέσεων μεταξύ της ελληνικής και της ιταλικής κυβέρνησης για την προώθηση της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας – Ιταλίας.
Ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι τα τρία τελευταία χρόνια συνεργάστηκαν στενά οι ΔΕΠΑ και η Edison, ενώ στις 2 Μαΐου οι δύο κυβερνήσεις αποφάσισαν να δώσουν την πολιτική στήριξή τους για την υλοποίηση του έργου, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ως άμεσης προτεραιότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Σε συνδυασμό με τον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου, του οποίου τα εγκαίνια έναρξης των εργασιών θα γίνουν την Κυριακή 3 Ιουλίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα από τους πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Ταγίπ Ερντογάν, δημιουργείται ένας δακτύλιος φυσικού αερίου, μέσω του οποίου συνδέονται οι χώρες της περιοχής της Κασπίας που παράγουν φυσικό αέριο, με τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης» είπε ο κ. Σιούφας.