Εκτός στόχων τα δημόσια έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Εκτός των στόχων του υπουργείου Οικονομικών αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα το πρώτο τρίμηνο, χωρίς μάλιστα να συνυπολογιστούν τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα. Ψαλίδι στις κρατικές δαπάνες σε ασφάλιση, περίθαλψη και Τοπική Αυτοδιοίκηση.
27
Εκτός των στόχων του υπουργείου Οικονομικών αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα το πρώτο τρίμηνο, χωρίς μάλιστα να συνυπολογιστούν τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα (αύξηση ΦΠΑ και έμμεσων φόρων σε ποτά και τσιγάρα).
Τα τακτικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 5,3% έναντι στόχου 10,2% και τα καθαρά έσοδα 4,5% έναντι κυβερνητικού στόχου για αύξηση 7,7%.
Οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 5% (έναντι στόχου για αύξηση 4,6%), καθώς μειώθηκαν οι πρωτογενείς δαπάνες (-1,6%) και οι πληρωμές για τόκους (-15,7%). Το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο α΄τρίμηνο διαμορφώθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ.
Η πτώση των δαπανών οφείλεται στις μειωμένες κατά 10,3% επιχορηγήσεις για ασφάλιση και περίθαλψη, στην υποχώρηση των αποδόσεων πόρων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκηση (-8%) και στη σημαντική μείωση των καταναλωτικών δαπανών (-29,9%).
Οι δαπάνες για αποδοχές προσωπικού κεντρικής διοίκησης αυξήθηκαν κατά 4,2%, κυρίως λόγω της επίδρασης των πληρωµών για αποδοχές στο τρέχον τρίµηνο απο την εφαρµογή του µισθολογίου που άρχισε να υλοποιείται από τον Μάρτιο του 2004 και συνεπώς πληρωµές δεν είχαν εµφανισθεί στο αντίστοιχο χρονικό διάστηµα του 2004. Αυξημένες επίσης ήταν οι αποδόσεις στην ΕΕ (51,6%).
Οι πληρωµές για τόκους μειώθηκαν κατά 15,7% στα 2,383 δισ. ευρώ. Κατά την διάρκεια του έτους, ο ρυθµός µεταβολής των συγκεκριμένων πληρωμών παρουσιάζει διακυµάνσεις, λόγω µη κανονικής κατανοµής τους.
Τέλος, οι πληρωµές για δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έφθασαν τα 737 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισροές απο την ΕΕ στο διάστηµα αυτό υποχώρησαν κατά 22,7% στα 780 εκατ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πολλοί τραυματίες από το νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία
- Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη στη Θεσσαλονίκη με λεία κοσμήματα αξίας 12.000 ευρω
- Ο Λευτέρης Πετρούνιας διεκδικεί μετάλλιο στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Καϊρου
- Αποστολία Ζώη: Το ατύχημα της τραγουδίστριας – Τι λέει η ίδια
- Σιθωνία: «Μόλις έπεσε η στάθμη του νερού…» – Πώς εντοπίστηκαν το ανθρώπινο κρανίο και τα οστά σε ξενοδοχείο
- Άρης: Οι συναντήσεις που είχε ο Γρηγορίου για το ματς με τον Λεβαδειακό
- Greece’s Minimum Wage Debate: High Ratios, Complex Trade-Offs
- Ξεκίνησαν να αποστέλλουν τα πρώτα «ραβασάκια» οι έξυπνες κάμερες – Τι ισχύει αν δεν πληρωθούν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442