Εκρηκτική ανάπτυξη 9,5% της κινεζικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο
Εκρηκτική ανάπτυξη της τάξεως του 9,5% σημείωσε η κινεζική οικονομία το πρώτο τρίμηνο, ξεπερνώντας ακόμα και τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς ενισχύθηκαν οι εξαγωγές και οι επενδύσεις. Αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,5% προβλέπεται για το σύνολο του έτους.
Εκρηκτική ανάπτυξη σημείωσε η κινεζική οικονομία το πρώτο τρίμηνο, ξεπερνώντας ακόμα και τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς ενισχύθηκαν οι εξαγωγές και οι επενδύσεις.
Συγκεκριμένα, το κινεζικό ΑΕΠ (το 10% της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2004) αυξήθηκε κατά 9,5% έναντι 9% που προέβλεπαν οι αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg.
Επιχειρήσεις όπως η Motorola επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα, καθώς το κόστος εργασίας είναι πολύ χαμηλό, σε σύγκριση με την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, γεγονός που δίνει στην κινεζική οικονομία ισχυρή ώθηση. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν το 2004 στο επίπεδο-ρεκόρ των 60,6 δισ. δολαρίων.
Αυτή η ώθηση όμως ανησυχεί τις νομισματικές αρχές της χώρας, οι οποίες εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων προκειμένου να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας θα σημειώσει μικρή επιβράδυνση στο 8,5% από 9,5% το 2004.
Σε παγκόσμια πρώτη από τον καλλιτεχνικό οργανισμό Altera Pars το «Lost & Found» της Nalini Vidoolah Mootoosamy, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, συνεχίζει την πορεία του και μετά το Πάσχα.