
Τα ζεστά αφτιά δείχνουν δραστήριο εγκέφαλο
Οι μεταβολές της θερμοκρασίας στο αφτί αντιστοιχούν, υπό ορισμένες συνθήκες, σε μεταβολές της δραστηριότητας του εγκεφάλου, υποστηρίζουν Αυστραλοί γιατροί. Το ειδικό «καπέλο» που ανέπτυξαν θερμομετρά τα τύμπανα πριν από επεμβάσεις στον εγκέφαλο.
36
Οι μεταβολές της θερμοκρασίας στο αφτί αντιστοιχούν, υπό ορισμένες συνθήκες, σε μεταβολές της δραστηριότητας του εγκεφάλου, υποστηρίζουν Αυστραλοί γιατροί. Το ειδικό «καπέλο» που ανέπτυξαν θερμομετρά τα τύμπανα πριν από επεμβάσεις στον εγκέφαλο.
«Όταν μια περιοχή του εγκεφάλου είναι πιο δραστήρια χρειάζεται περισσότερο αίμα, το οποίο ρέει προς τα πάνω μέσω των καρωτίδων σε κάθε πλευρά του λαιμού» εξηγεί στο Reuters ο Νίκολας Τσέρμπουιν, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα.
«Αυτό το αίμα μοιράζεται ανάμεσα στον εγκέφαλο και το έσω ους, οπότε μετρώντας τη θερμνοκρασία του αφτιού μπορούμε να υπολογίσουμε ποια πλευρά του εγκεφάλου είναι πιο δραστήρια» συνεχίζει.
Το «καπέλο» που χρησιμοποιούν οι ερευνητές μετρά μικρές μεταβολές στη θερμοκρασία των τυμπάμων την ώρα που ο προεγχειρητικός ασθενής συγκεντρώνεται σε μια νοητική εργασία.
Η ανάλυση της εγκεφαλικής δραστηριότητας επιτρέπει έτσι την εκτίμηση των κινδύνων από την επέμβαση. Συνήθως, η προεγχειρητική αξιολόγηση γίνεται με μαγνητική τομογραφία, η οποία καταγράφει τη ροή του αίματος και την κατανάλωση οξυγόνου.
Όμως το πρωτότυπο της συσκευής, ένα καπέλο με φωτεινό κόκκινο χρώμα, κόστισε συνολικά 5.000 δολάρια Αυστραλίας (3.800 δολάρια), τη στιγμή που κάθε εξέταση στο μαγνητικό τομογράφο κοστίζει 1.000 δολάρια Αυστραλίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ζελένσκι: Οι Ρώσοι ετοιμάζουν νέα μαζική επίθεση πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ
- Ο Νίλαντ απέκρουσε πέναλτι του Μπρούνο Γκιμαράες (vid)
- Ταξίδια: Η νέα τάση στα αναμνηστικά διακοπών – Τι παίρνουν μαζί τους οι ταξιδιώτες για σουβενίρ
- Θλίψη στην Κρήτη για τον θάνατο της Μαρίας Αντωνογιαννάκη – Πού και πότε θα γίνει η κηδεία της
- Φάρατζ: Κατηγορείται για αδήλωτες παροχές που έλαβε
- Έξαλλος ο Σπανούλης: «Στο επόμενο παράθυρο θα είναι όλοι εδώ»


