Στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τον ανταγωνισμό
Στόχο τη ριζική αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου που διέπει τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα έχει το σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, την Τρίτη. Μεταξύ άλλων, ενισχύεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
53
Στόχο τη ριζική αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου που διέπει τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα, καθώς και την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις, έχει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Με το νομοσχέδιο τροποποιείται, αντικαθίσταται και συμπληρώνεται ο Νόμος 703/1977 «Περί ελέγχου μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού». Το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί στις 16 Νοεμβρίου 2004 από τον πρωθυπουργό και την Κυβερνητική Επιτροπή και είχε δοθεί για διαβούλευση στους φορείς.
Με το νομοσχέδιο αναβαθμίζεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε επίπεδο θεσμού, αρμοδιοτήτων, ελεγκτικών εξουσιών και κανονιστικών παρεμβάσεων, προκειμένου να είναι σε θέση να αναλάβει και να διεκπεραιώσει, κατά τρόπο αποτελεσματικό, τον κεντρικό θεσμικό της ρόλο, στο πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς.
Δημιουργείται, επίσης, πλαίσιο μόνιμης και ουσιαστικής συνεργασίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Αρχές Ανταγωνισμού των άλλων κρατών-μελών, όσο και με τα εθνικά δικαστήρια κάθε δικαιοδοσίας, για θέματα εφαρμογής της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.
Επιπλέον, εισάγονται κανόνες και θεσμοθετούνται μηχανισμοί με στόχο την καταγραφή και χαρτογράφηση της αγοράς, την άσκηση αποτελεσματικού προληπτικού ελέγχου και την αντιμετώπιση, έγκαιρα, φαινομένων που οδηγούν στην κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης των επιχειρήσεων και στη στρέβλωση των μηχανισμών της οικονομίας της αγοράς, καθώς και στον περιορισμό και στη νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού.
Οι ρυθμίσεις αυτές στοχεύουν στην αποτελεσματική προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι ευάλωτες σε σχέσεις εξάρτησης από επιχειρήσεις που μπορούν να επιβάλλουν καταχρηστικούς όρους συναλλαγών. Παράλληλα, ευνοούνται και διευκολύνονται οι συνενώσεις ελληνικών επιχειρήσεων και η δημιουργία ισχυρών επιχειρηματικών μονάδων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Πολλοί τραυματίες από το νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία
- Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη στη Θεσσαλονίκη με λεία κοσμήματα αξίας 12.000 ευρω
- Ο Λευτέρης Πετρούνιας διεκδικεί μετάλλιο στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Καϊρου
- Αποστολία Ζώη: Το ατύχημα της τραγουδίστριας – Τι λέει η ίδια
- Σιθωνία: «Μόλις έπεσε η στάθμη του νερού…» – Πώς εντοπίστηκαν το ανθρώπινο κρανίο και τα οστά σε ξενοδοχείο
- Άρης: Οι συναντήσεις που είχε ο Γρηγορίου για το ματς με τον Λεβαδειακό
- Greece’s Minimum Wage Debate: High Ratios, Complex Trade-Offs
- Ξεκίνησαν να αποστέλλουν τα πρώτα «ραβασάκια» οι έξυπνες κάμερες – Τι ισχύει αν δεν πληρωθούν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442