Το ευρωπαϊκό μέλλον του Κοσσυφοπεδίου θα παρουσιάσει η Κομισιόν
Το «ευρωπαϊκό μέλλον για το Κοσσυφοπέδιο» θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα η Κομισιόν, όπως δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Όλι Ρεν. Πάντως, η Διεθνής Επιτροπής της ΕΕ για τα Βαλκάνια προτείνει για την επαρχία «ανεξαρτησία χωρίς πλήρη κυριαρχία».
Το «ευρωπαϊκό μέλλον για το Κοσσυφοπέδιο» θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα η Κομισιόν, όπως δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Όλι Ρεν. Πάντως, η Διεθνής Επιτροπής της ΕΕ για τα Βαλκάνια προτείνει για την επαρχία «ανεξαρτησία χωρίς πλήρη κυριαρχία».
«Στόχος μας είναι να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην ηγεσία και τους πολίτες ότι η ΕΕ δεσμεύεται απόλυτα για το ευρωπαϊκό τους μέλλον» τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
«Αναμένουμε από μέρους της ηγεσίας του Κοσσυφοπεδίου μία εποικοδομητική στάση, που θα έχει σαν επακόλουθο τη συνεργασία τους με τους Σέρβους ηγέτες» προσέθεσε ο Όλι Ρεν.
Την Τρίτη, η Διεθνής Επιτροπή της ΕΕ για τα Βαλκάνια -που απαρτίζεται από παλαίμαχους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης- έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις της για τα Δυτικά Βαλκάνια, καλώντας την Ένωση να επιταχύνει τον ρυθμό ενσωμάτωσής τους.
Ειδικότερα, για το Κόσοβο προτείνεται η μετάβαση της εξουσίας με πρώτο βήμα την «ανεξαρτησία χωρίς πλήρη κυριαρχία». Αυτό σημαίνει ότι η διεθνής κοινότητα θα έχει εξουσίες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην προστασία των μειονοτήτων.
Το δεύτερο βήμα είναι η «καθοδηγούμενη κυριαρχία» κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και το τρίτο θα είναι ο «καταμερισμός της κυριαρχίας» στους κόλπους της Ένωσης.
Υπενθυμίζεται ότι η Σερβία-Μαυροβούνιο απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε πρόταση -έστω και περιορισμένης- ανεξαρτησίας του Κοσόβου, το οποίο διοικείται από το 1999 από τον ΟΗΕ.