
Κατά Ειρηναίου στρέφονται Ιορδανοί και Παλαιστίνιοι μετά την παραχώρηση ακινήτων
Συνεχίζεται ο ξεσηκωμός των Αράβων ορθοδόξων κατά του Πατριάρχη Ειρηναίου για την παραχώρηση ακινήτων σε Ισραηλινούς. Ιορδανοί βουλευτές ζήτησαν την άρση της αναγνώρισης του κ. Ειρηναίου. Επιτροπή για την κρίση έχει διορίσει και η Παλαιστινιακή Αρχή.
28
Συνεχίζεται ο ξεσηκωμός των Αράβων ορθοδόξων κατά του Πατριάρχη Ειρηναίου για την υπόθεση της «μακράς μίσθωσης» (ουσιαστικά πώλησης) σε Ισραηλινούς δύο ακινήτων του Πατριαρχείου στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, στην οποία φέρεται να ενέχεται ο πρώην διαχειριστής του κ. Ειρηναίου Νίκος Παπαδήμας.
Σύμφωνα με τις εφημερίδες Τα Νέα και Το Βήμα, στο Πατριαρχείο επικρατούσε τη Δευτέρα αναστάτωση μετά τις αντιδράσεις των αραβόφωνων Oρθοδόξων, οι οποίοι πλέον ζητούν την παραίτηση Ειρηναίου, αλλά και την πρωτοβουλία των 67 βουλευτών από τους 110 που συμμετέχουν στο ιορδανικό κοινοβούλιο να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του Πατριάρχη.
Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να απασχολήσει την κυβέρνηση της Ιορδανίας τις επόμενες ώρες, αν και όπως εκτιμούσαν στελέχη του Πατριαρχείου, τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και οι Ιορδανοί δεν θα βιαστούν να πάρουν αποφάσεις, περιμένοντας να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σχετικά με τις προσωπικές ευθύνες του κ. Ειρηναίου στην υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επιτροπή για την κρίση που έχει ξεσπάσει στο Πατριαρχείο έχει διορίσει και η Παλαιστινιακή Αρχή. Επικεφαλής της ορίστηκε ο πρόεδρος της Ανώτατης Υπουργικής Επιτροπής Θρησκευτικών Υποθέσεων της PLO και βουλευτής χριστιανός ορθόδοξος κ. Εμίλ Ζαρζούι.
Πηγές που επικαλείται Το Βήμα αναφέρουν ότι την Τρίτη το πρωί εκπρόσωποι των ορθοδόξων κοινοτήτων της Ιορδανίας θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις στη Ραμάλα και στη Βηθλεέμ, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες που θα δρομολογήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Oι Ιορδανοί δεν αποκλείουν την περίπτωση να ζητήσουν οι επιτροπές αυτές να συνεργαστούν με την αντίστοιχη ελληνική, την οποία έχει συστήσει η κυβέρνηση, ώστε να εκδοθεί και κοινό πόρισμα.
Σημειώνεται ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων διοικείται σήμερα με νόμο της ιορδανικής κυβέρνησης, ο οποίος ισχύει από το 1958. Κι αυτό επειδή τότε η Ιερουσαλήμ ανήκε διοικητικά στην Ιορδανία. Από τότε, το καθεστώς δεν έχει αλλάξει παρ ότι στη συνέχεια -και κυρίως μετά τον πόλεμο των Επτά Ημερών, το 1967- απέκτησαν βαρύνοντα λόγο και οι Ισραηλινοί, όπως οι Ιορδανοί και οι Παλαιστίνιοι, και διατηρούν το δικαίωμα να εγκρίνουν την εκλογή του εκάστοτε Πατριάρχη.
Σε περίπτωση που ένα από τα τρία μέρη δεν αναγνωρίζει την εκλογή, ο Πατριάρχης δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του -κάτι που έγινε και στην περίπτωση του Ειρηναίου, όταν το Ισραήλ τον αναγνώρισε σχεδόν τρία χρόνια μετά την εκλογή του. Μετά την αναγνώριση της εκλογής, ωστόσο, βέτο μπορεί να ασκηθεί μόνον αν συμφωνήσουν και οι τρεις πλευρές. Αν έστω και μία πλευρά εξακολουθεί να τον αναγνωρίζει, ο Πατριάρχης ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του -εκτός κι αν αποφασίσει διαφορετικά η Σύνοδος του Πατριαρχείου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το μήνυμα του Ροντινέι στον Τσικίνιο: «Είσαι μια μηχανή, σε αγαπώ» (pic)
- Μοναχική φέτος η «Ημέρα της Νίκης»: Ποιοι θα παρευρεθούν στην παρέλαση του Πούτιν στη Μόσχα και ποιοι όχι;
- Το μωρό σου ανακαλύπτει τον κόσμο και εσύ τον μαθαίνεις από την αρχή, μέσα από τα μάτια του
- Αρκουδάκι σκοτώθηκε από αυτοκίνητο σε κάθετο της Εγνατίας Οδού
- Ρωσία: Ο Πούτιν είναι έτοιμος για διάλογο με την ΕΕ, αλλά δεν θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία
- Ολυμπιακός: Έτσι θα διατεθούν τα εισιτήρια για το Final-4 στον κόσμο της ομάδας

