30

Το θέμα του ανασχηματισμού φαίνεται να επανέρχεται στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ ακόμα και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δεν διαψεύδουν τα σενάρια. Εφόσον τελικά γίνει θα επικεντρωθεί σε δύο τομείς: την οικονομία και την εξωτερική πολιτική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο ανασχηματισμός παραμένει στη διακριτική ευχέρεια του Πρωθυπουργού, ενώ την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος άφησε την ημερομηνία ανοικτή, προσθέτοντας όμως πως αν γίνει ο ανασχηματισμός, θα γίνει για λόγους ουσίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων του Σαββάτου, τα προβλήματα εντοπίζονται σε δύο τομείς: την οικονομία και την εξωτερική πολιτική.

Στην οικονομία το ζητούμενο παραμένει η ανάπτυξη, ενώ απαιτείται η καλή συνεργασία του υπουργείου Οικονομίας με το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.

Ωστόσο, η συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργών Γ.Αλογοσκούφη και Γ.Σουφλιά είναι προβληματική. Μεγάλο αγκάθι παραμένει η πρόθεση του υπουργείου Oικονομίας να παρακάμψει τα περιβαλλοντικά και χωροταξικά κωλύματα για επενδύσεις με προεδρικά διατάγματα, κάτι στο οποίο έχει δηλώσει δημόσια ότι δεν πρόκειται να συναινέσει ο Γιώργος Σουφλιάς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μετακινήσει τον κ. Αλογοσκούφη, καθώς έτσι θα παραδεχόταν ότι η πολιτική επιλογή της απογραφής ήταν λάθος.

Oι ίδιες πηγές λένε πως κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη του Μαξίμου τού έχουν εισηγηθεί να μετακινήσει τον κ. Σουφλιά στο υπουργείο Αμυνας και να φέρει στο ΥΠΕΧΩΔΕ στέλεχος που μπορεί να συνεργαστεί καλύτερα με τον κ. Αλογοσκούφη. Πάντως, ο Θεσσαλός πολιτικός έχει διαμηνύσει δύο φορές δημόσια στον κ. Καραμανλή ότι δεν θέλει να φύγει από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σχετικά με τα εθνικά θέματα, στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν την ανυπαρξία επικοινωνιακής προβολής της εξωτερικής πολιτικής, ενώ ακόμα και ο ίδιος ο νυν υπουργός δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να αποσυρθεί.

Το μόνο στέλεχος που πληροί τις προδιαγραφές και βρίσκεται εκτός κυβέρνησης είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως δύσκολα ο κ. Καραμανλής θα της εμπιστευτεί ένα υπουργείο που δημιουργεί αρχηγικό προφίλ.

Σημαντικό θέμα είναι και ο καλύτερος συντονισμός της κυβέρνησης, γεγονός που επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο δημιουργίας θέσης αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Το όνομα που έχει ακουστεί για αυτό το αξίωμα είναι του Δημήτρη Σιούφα.

Βουλευτές εν αναμονή

Τα σενάρια του ανασχηματισμού δημιουργούν προσδοκίες σε πολλούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Παρά το γεγονός ότι -εφόσον γίνει τελικά ανασχηματισμός- δεν αναμένεται να εισέλθουν στην κυβέρνηση περισσότερα από δέκα νέα πρόσωπα, οι βουλευτές που αναμένουν υπουργοποίησή τους είναι αναμφισβήτητα πολύ περισσότεροι.

Μάλιστα, το Βήμα του Σαββάτου κάνει λόγο για το πλέον «ευαίσθητο και νευρικό κομμάτι της Κοινοβουλευτικής Oμάδας». Εκτός του γραμματέα του κόμματος Ευ.Μεϊμαράκη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Β.Πολύδωρα, μια θέση στην κυβέρνηση αναμένουν επίσης ο γενικός γραμματέας της ΚO Απ.Σταύρου, αλλά και σχεδόν όλοι οι βουλευτές που κατέχουν σήμερα κοινοβουλευτικά αξιώματα, τα οποία θεωρούν προπομπούς των κυβερνητικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ