43

Τον διαχωρισμό Πολιτείας-Εκκλησίας, μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος, ζητά ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, με αφορμή την κρίση στους κόλπους της Ιεραρχίας.

Σε συνέντευξή του στο Έθνος, ο κ. Βαρβιτσιώτης εκφράζει την εκτίμηση ότι «έχει αρχίσει να ωριμάζει η ιδέα χωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως λέει, «χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει το 2006, αφού θα έχουν συμπληρωθεί πέντε χρόνια από την προηγούμενη αναθεώρηση».

Τονίζει, πάντως, ότι «πρέπει να προηγηθεί ένας ευρύς διάλογος, ο οποίος στόχο θα έχει την προστασία της Εκκλησίας. Διότι κανείς δεν δικαιούται να θίξει την Ορθοδοξία, που τόσα πολλά έχει προσφέρει στο ελληνικό έθνος».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι και στο χώρο της Εκκλησίας, αλλά και της Δικαιοσύνης «υπάρχει ηθική κρίση προσώπων», ενώ αναφερόμενος στις κασέτες με συνομιλίες ιεραρχών, που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, υποστηρίζει ότι «εκείνοι που έχουν καταγράψει ιδιωτικές συνομιλίες έχουν υποπέσει σε ποινικό αδίκημα».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Βαρβιτσιώτης επικρίνει την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, υπογραμμίζοντας ότι «υπήρξε αστοχία στον χειρισμό ορισμένων θεμάτων». Σχολιάζει, δε, και την τακτική της ηγεσίας του υπουργείου απέναντι στα μέσα ενημέρωσης, επισημαίνοντας ότι «η εικόνα του υπουργείου, πάντως, κυρίως σε επικοινωνιακή επίπεδο, δεν είναι η καλύτερη δυνατή».

Όσον αφορά στο θέμα του «βασικού μετόχου», ο κ. Βαρβιτσιώτης ξεκαθαρίζει ότι «το κοινοτικό δίκαιο υπερέχει του εθνικού δικαίου ακόμη και του Συντάγματος. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, τα εθνικά δίκαια αποφεύγουν να έρχονται σε σύγκρουση με το κοινοτικό δίκαιο».

Τέλος, με αφορμή την εκδήλωση ενδιαφέροντος από αρκετά στελέχη της ΝΔ για τον Δήμο Αθηναίων, ο κ. Βαρβιτσιώτης τούς προειδοποιεί «να μη βιάζονται, γιατί στο τέλος όσοι βιάζονται, καταλήγουν να γίνονται καμένα χαρτιά».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ