Ελληνική παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων στα Ίμια «βλέπει» τώρα η Αγκυρα
Τα τουρκικά χωρικά ύδατα στα Ίμια παραβιάστηκαν από ελληνικό αλιευτικό, είπε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών και χαρακτήρισε συνήθη τη δραστηριότητα των τουρκικών σκαφών. Η συμπεριφορά της Τουρκίας απάδει προς την προσπάθειά της να γίνει μέλος της ΕΕ, είπε ο Β.Αντώναρος.
Η Αγκυρα απέρριψε την ελληνική θέση σχετικά με το περιστατικό που σημειώθηκε την Τρίτη στις βραχονησίδες Ίμια, υποστηρίζοντας ότι ελληνικό αλλιευτικό παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Την Τετάρτη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ναμίκ Χαν, σε καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι τα τουρκικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Ιμίων παραβιάστηκαν από ελληνικό αλιευτικό σκάφος, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε «συνήθη» τη δραστηριότητα των τουρκικών ακταιωρών στην περιοχή.
Ο κ. Ταν ανέφερε ότι τα πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής συνεχίζουν τη συνήθη δραστηριότητά τους στην περιοχή των Ιμίων και υποστήριξε ότι ένα ελληνικό αλιευτικό παραβίασε την Τρίτη τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Μετά από αυτό, προσέθεσε, πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής με την κανονική παρέμβαση τους εξασφάλισαν να απομακρύνουν το ελληνικό αλιευτικό από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Αντίδραση της Αθήνας
Η συμπεριφορά της Τουρκίας απάδει προς την προσπάθειά της να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχολίασε την Τετάρτη ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος, απαντώντας σε ερώτηση για το περιστατικό στα Ίμια.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση καταγράφει τη συμπεριφορά της Αγκυρας και ταυτόχρονα ενημερώνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προβλέπεται απο το άρθρο 20 των Συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.
Διευκρίνισε δε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας «όχι μόνο έναντι της χώρας μας, αλλά σε όλους τους τομείς» παρακολουθείται από τους «25» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Αντώναρος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο, ότι η ελληνική κυβέρνηση περιφρουρεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο να ασκήσει η Ελλάδα βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στις 3 Οκτωβρίου, ο κ. Αντώναρος απάντησε ότι ισχύει η θέση που έχει εκφράσει κατ επανάληψη στο παρελθόν ο πρωθυπουργός.
Κατέληξε λέγοντας ότι η Τουρκία έχει ακόμη βήματα να κάνει, μέχρι να αρχίσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.
Ο «Αυτόχειρας» του Νικολάι Έρντμαν σε σκηνοθεσία του Θανάση Θεολόγη κάνει πρεμιέρα στις 17 Απριλίου. Παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο Αλκμήνη.