Η όσφρηση βοηθά στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ
Λονδίνο: Το άρωμα του λεμονιού, της πασχαλιάς και του δέρματος είναι τρεις από τις μυρωδιές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους επιστήμονες για να καθορίσουν ποια άτομα έχουν πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Αμερικανικό Κολέγιο Νευροψυχοφαρμακολογίας.
Λονδίνο: Το άρωμα του λεμονιού, της πασχαλιάς και του δέρματος είναι τρεις από τις μυρωδιές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους επιστήμονες για να καθορίσουν ποια άτομα έχουν πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Αμερικανικό Κολέγιο Νευροψυχοφαρμακολογίας.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κολούμπια δοκίμασε τις οσμές σε 150 άτομα με ελάχιστη έως ήπια πνευματική εξασθένηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το άτομο έχει προβλήματα μνήμης που δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτά της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης. Μερικοί μάλιστα πάσχοντες παραμένουν υγιείς, ενώ άλλοι εκδηλώνουν άνοια.
Εκείνα τα άτομα που τελικά εκδήλωσαν νόσο Αλτσχάιμερ είχαν κακές επιδόσεις στην αναγνώριση των 10 οσμών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν του γαρίφαλου, του καπνού, της μενθόλης, του ανανά, του φυσικού αερίου, του σαπουνιού και της φράουλας.
Οι ειδικοί γνώριζαν εδώ και αρκετό καιρό ότι η όσφρηση είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που χάνει κανείς όταν εκδηλώνει άνοια. Αν και είναι αδύνατον να διαγνωστεί η νόσος Αλτσχάιμερ με 100% ακρίβεια όταν ο ασθενής είναι εν ζωή, τεστ μνήμης, γενετικά τεστ και εγκεφαλογραφήματα δίνουν μια εικόνα της νόσου.
Προσφάτως προσετέθησαν και τα τεστ όσφρησης στα διαγνωστικά εργαλεία του κινδύνου άνοιας. Ο Δρ Davangere Devanand και οι συνεργάτες του θέλησαν να καθορίσουν ποιες οσμές είναι προτιμότερες για τα τεστ όσφρησης.
Οι επιστήμονες δοκίμασαν την ικανότητα των ασθενών να ξεχωρίσουν τις διαφορετικές οσμές μια φορά το χρόνο για πέντε χρόνια. Συγκριτικά με τα άτομα με ελάχιστη έως ήπια πνευματική εξασθένηση εκείνοι που εκδήλωσαν άνοια και 63 υγιείς ηλικιωμένοι που εκδήλωσαν νόσο Αλτσχάιμερ είχαν κακή επίδοση στα τεστ.
Οι δέκα οσμές είναι λοιπόν καλοί δείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς τα αποτελέσματα συμφωνούσαν με αυτά των τεστ μνήμης και των εγκεφαλογραφημάτων.
«Τα τεστ όσφρησης μπορούν να συμβάλλουν στην πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ η οποία είναι ουσιώδης τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για τις οικογένειές τους καθώς μπορεί να γίνει καλύτερη επιλογή θεραπείας», σημειώνει ο Δρ Devanand.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της μελέτης ο Δρ Τιμ Γιάκομπ του Πανεπιστημίου Κάρντιφ χαρακτήρισε τα τεστ όσφρησης «καλή ιδέα αλλά μόνο αν χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλα διαγνωστικά τεστ για τη νόσο Αλτσχάιμερ».
health.in.gr
- «Πολιτιστική και πολιτική» η επιστροφή της Μαρία Γκρατσία Κιούρι στη Ρώμη για τον οίκο Fendi
- Ο Μαραντόνα, η Αγγλία και οι… μύθοι: Η ιστορία πίσω από τη «μπλε» φανέλα της Αργεντινής το ’86 που… επιστρέφει (vids, pics)
- Πειραιάς: Από αναθυμιάσεις ο θάνατος του νεαρού ζευγαριού που βρέθηκε σε αυτοκίνητο μέσα σε γκαράζ
- ΗΠΑ: Η ICE του Τραμπ συνεχίζει τις εν ψυχρώ δολοφονίες, τέσσερις νεκροί σε έναν χρόνο – Η διαβόητη δράση της
- Τρομοκρατία: Οι δολοφονίες δεν άλλαξαν ποτέ την ιστορία του κόσμου
- H άνοια κοστίζει στην Ευρώπη εκατοντάδες δισ. τον χρόνο – Τα περισσότερα τα πληρώνουν οι οικογένειες
- Φωτιά σε διαμέρισμα στον Άγιο Ελευθέριο
- Θεσσαλονίκη: Οδύνη στην κηδεία της 15χρονης αθλήτριας του ΠΑΟΚ που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442