«Tροχοπέδη» το δημόσιο χρέος στον προϋπολογισμό του 2005
Mείζον δημοσιονομικό πρόβλημα παραμένει το δημόσιο χρέος και για το 2005, καθώς η εξυπηρέτησή του θα απαιτήσει το 74,6% των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού. Το χρέος θα καταστήσει δυσχερή τη διαχείριση και του νέου προϋπολογισμού.
27
Mείζον δημοσιονομικό πρόβλημα παραμένει το δημόσιο χρέος και για το 2005, καθώς η εξυπηρέτησή του θα απαιτήσει το 74,6% των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού.
Όπως αναφέρει η Εξπρές, η διατήρηση του ποσοστού αυτού σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (για φέτος εκτιμάται στο 76,2%) θα καταστήσει δυσχερή τη διαχείριση και του νέου προϋπολογισμού, τον οποίο αναμένεται να δημοσιοποιήσει ο Γ.Αλογοσκούφης την ερχόμενη Πέμπτη.
Με βάση το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2005, τον οποίο αναμένεται να εγκρίνει την Πέμπτη η Κυβερνητική Επιτροπή, και το οποίο δεν αναμένεται ως προς τα κύρια μεγέθη του να είναι αισθητά διαφοροποιημένο από το προσχέδιο που ήδη συζητήθηκε στη Bουλή, το συνολικό ύψος των τόκων και των χρεολυσίων θα προβλέπεται για το επόμενο έτος στα 32,59 δισ. ευρώ. Ειδικότερα δε, στα 22,8 δισ. ευρώ θα ανέρχονται τα χρεολύσια και στα 9,8 δισ. οι τόκοι.
Το παραπάνω ποσό των τοκοχρεολυσίων θα είναι αυξημένο κατά 5,1% συγκριτικά με τις ύψους 30,99 δισ. ευρώ εκτιμήσεις για το 2004 (για το τέλος του έτους το οικονομικό επιτελείο έχει εγγράψει 9,52 δισ. ευρώ για τόκους και 21,47 δισ. ευρώ για χρεολύσια).
Παράγοντες της οικονομίας επισημαίνουν πάντως ότι αναμένεται μία σχετική πρόοδος καθώς και ο λόγος των τοκοχρεολυσίων προς τα συνολικά έσοδα προβλέπεται να μειωθεί το 2005 κατά 1,5%, αλλά ταυτόχρονα και τα καθαρά έσοδα θα αυξηθούν ταχύτερα από τα χρεολύσια και τους τόκους (7,4% έναντι 6,1% και 2,9% αντιστοίχως).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λίβανος: Πλήγμα του Ισραήλ σε παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό – Νεκροί και τραυματίες
- Roblox: Πεδίο δράσης παιδεραστών και predators για την κομητεία του Λος Άντζελες – Ντόμινο καταγγελιών
- Ολυμπιακός: Το πρόγραμμά του στον προημιτελικό όμιλο του Champions League
- Κύκλωμα ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα τρία ΑΦΜ που ενώ δεσμεύτηκαν το 2022, εισέπραξαν κανονικά το… 2024
- Μαϊάμι, θάλασσα και Σοφία Βεργκάρα – Το αισθησιακό throwback της ηθοποιού
- Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεν χάνει τον πόλεμο, ο στρατός απελευθέρωσε 300 km2 στο νότο

