Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
weather-icon 15o
Η μεγαλύτερη απειλή στα χέρια τρομοκρατών, τα βιολογικά όπλα…

Η μεγαλύτερη απειλή στα χέρια τρομοκρατών, τα βιολογικά όπλα…

Μεγαλύτερη απειλή ακόμη και από τα χημικά και πυρηνικά όπλα συνιστούν τα βιολογικά όπλα, τα οποία μπορούν πολύ ευκολότερα να περιέλθουν στα χέρια τρομοκρατών εξαιτίας έλλειψης ελέγχου στην εξέλιξη των ερευνών στον τομέα βιοτεχνολογίας, όπως επισημαίνει η Βρετανική Ιατρική Ένωση.

31

Μεγαλύτερη απειλή ακόμη και από τα χημικά και πυρηνικά όπλα συνιστούν τα βιολογικά όπλα, τα οποία μπορούν πολύ ευκολότερα να περιέλθουν στα χέρια τρομοκρατών εξαιτίας έλλειψης ελέγχου στην εξέλιξη των ερευνών στον τομέα βιοτεχνολογίας, όπως επισημαίνει η Βρετανική Ιατρική Ένωση.

«Ποτέ δεν ήταν τόσο εύκολο να φτιάξει κανείς βιολογικά όπλα, τώρα αρκεί να ψάξει στο Διαδίκτυο» δήλωσε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο η γιατρός Βίβιαν Νέιθανσον, επικεφαλής του τομέα επιστήμης και ηθικής της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης.

Σύμφωνα με την έκθεση που τιτλοφορείται: «Η βιοτεχνολογία, τα όπλα και η ανθρωπότητα ΙΙ», η ανάπτυξη βακτηρίων άνθρακα μέσω της γενετικής ή μια μορφή της σύνθεσης του ιού της πολιομυελίτιδας είναι ορισμένα από τα βιολογικά όπλα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος, αν περιέλθουν στα χέρια μιας τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι ιοί αυτοί μπορούν να προκαλέσουν απώλειες ισοδύναμες με αυτές της ισπανικής γρίπης το 1918, όταν περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

«Μακροπρόθεσμα είναι πολύ πιο δύσκολο να ελεγχθούν τα βιολογικά όπλα» από τα πυρηνικά, σχολίασε ο Μάλκολμ Ντάντο, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Ειρήνη, του Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

«Αυτό που επισημαίνουμε είναι ότι υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε να αναπτύσσεται μια τεχνολογία που θα μπορούσε να κλαπεί από τρομοκράτες ή άτομα διαταραγμένα διανοητικά» σημείωσε ο καθηγητής Ντάντο, ο οποίος έχει ειδικευτεί στον έλεγχο των όπλων εδώ και 20 χρόνια.

Η Βρετανική Ιατρική Ένωση είχε δημοσιεύσει μια πρώτη έκθεση πάνω στο θέμα αυτό το 1999, με την οποία ζητούσε να ενισχυθεί η εφαρμογή της Διεθνούς Συνθήκης του 1975 για τα Βιολογικά και Τοξικά όπλα (BTWC).

Η επιρροή της συνθήκης αυτής είναι ουσιαστικά μικρή, καθώς οι ΗΠΑ είχαν εκτιμήσει το 1999 ότι οποιοσδήποτε έλεγχος στη βιομηχανία βιοτεχνολογίας θα παρεμπόδιζε την έρευνα στον τομέα αυτόν. Δύο χρόνια αργότερα, το 2001, η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της εφαρμογής της BTWC.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
Cookies