Υψηλές αποζημιώσεις στους πολίτες για τις κακοτεχνίες στους δρόμους
Αποζημιώσεις έως και 4.500 ευρώ καλείται να καταβάλει το Δημόσιο στους πολίτες που πέφτουν θύματα των «παγίδων των δρόμων», σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις. Ο Συνήγορος του Πολίτη προωθεί νομοθετική ρύθμιση για διακανονισμό εξπρές με τους ΟΤΑ.
53
Αποζημιώσεις έως και 4.500 ευρώ καλείται να καταβάλει το Δημόσιο στους πολίτες που πέφτουν θύματα των «παγίδων των δρόμων», σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις. Την ίδια ώρα, ο Συνήγορος του Πολίτη πρωθεί νομοθετική ρύθμιση για διακανονισμό εξπρές με τους ΟΤΑ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Απογευματινή τη Δευτέρα, με αποφάσεις διοικητικών και πολιτικών δικαστηρίων, το Δημόσιο και οι εργολάβοι καλούνται να πληρώσουν έως και 4.500 ευρώ για τις σωματικές βλάβες ή τις υλικές φθορές που προκλήθηκαν από τις κακοτεχνίες στους δρόμους.
Στις περιπτώσεις που προκαλούνται ατυχήματα, τα οποία οφείλονται είτε στις εν γένει κακοτεχνίες του οδοστρώματος, όπως σε λακκούβες και σαμαράκια, είτε στην πλημμελή συντήρηση των πεζοδρομίων, πλατειών και γεφυρών, το Δημόσιο καταδικάζεται σε αποζημίωση τόσο για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε, όσο και για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, για τη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία που υπέστη ο παθών από το ατύχημα.
Εν τω μεταξύ, αποζημιώσεις – εξπρές και χωρίς ταλαιπωρία για τους πολίτες που έχουν ατυχήματα εξαιτίας των λακκούβων στους δρόμους, λόγω της κακής συντήρησης ή κακοτεχνιών του οδικού δικτύου από τους δήμους και τις νομαρχίες, προωθεί με νομοθετική παρέμβαση ο Συνήγορος του Πολίτη.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, πρόκειται για ένα νέου τύπου «φιλικό διακανονισμό» μεταξύ πολίτη και τοπικών αρχόντων, καθώς για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έδειξαν ενδιαφέρον για συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη που είχε την πρωτοβουλία, καθώς φαίνεται ότι αποδέχθηκαν τη σοβαρότητα του θέματος.
Η πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία την οποία θα πρέπει να ακολουθεί ο πολίτης προκειμένου να αποζημιωθεί, καθώς και ένα πλαφόν της τάξης των 500 έως 600 ευρώ για τις αποζημιώσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Για πρώτη φορά πράσινο φως για «φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι»
- Ο Μικ Τζάγκερ λέει ότι «δεν υπάρχει τίποτα καλό στο να μεγαλώνεις»
- Η επιστήμη ξέρει γιατί σήμερα νιώθουμε πιο πολύ νοσταλγία από ποτέ
- Κόμματα: Στην κινούμενη άμμο του πολιτικού σκηνικού
- Η Silicon Valley στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
- Το «Godzilla» Ελ Νίνιο και το νέο σοκ που απειλεί τις τιμές των τροφίμων
- Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί ένα νέο ταξικό χάσμα: Οι έχοντες, οι μη έχοντες και οι μη γνωρίζοντες
- Το νέο μουσείο του Τζορτζ Λούκας στο Λος Άντζελες προσφέρει δωρεάν είσοδο στους κατοίκους της γειτονιάς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442