Νέος γύρος συνομιλιών για το πολιτικό μέλλον της Βορείου Ιρλανδίας από την Πέμπτη
Χαμηλούς τόνους κρατούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εν όψει του νέου γύρου συνομιλιών για το πολιτικό μέλλον της Βορείου Ιρλανδίας. Βασικός στόχος των Βρετανών και των Ιρλανδών αξιωματούχων, η λειτουργία του Κοινοβουλίου και ο ορισμός νέας κυβέρνησης.
Χαμηλούς τόνους κρατούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εν όψει του νέου γύρου συνομιλιών για το πολιτικό μέλλον της Βορείου Ιρλανδίας. Βασικός στόχος των Βρετανών και των Ιρλανδών αξιωματούχων, η λειτουργία του Κοινοβουλίου και ο ορισμός νέας κυβέρνησης.
Την περασμένη Παρασκευή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ συναντήθηκε με τον Ιρλανδό ομόλογό του Μπέρτι Αχερν. Ο Μπλερ χαρακτήρισε τις συνομιλίες «ιστορική ευκαιρία», ωστόσο, τα κόμματα της Βορείου Ιρλανδίας δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις απόψεις του.
Ο Ίαν Πέισλι, ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), αρνείται κατηγορηματικά να συγκυβερνήσει με το Σιν Φέιν. Το αδιέξοδο είναι τέτοιο που ο Πολ Μέρφι, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, κάλεσε τον Μπλερ να παύσει την καταβολή των βουλευτικών αποζημιώσεων στους Βορειοϊρλανδούς πολιτικούς που έχουν εκλεγεί.
Επιπλέον, οι προτεστάντες, καθώς και πολλοί Βρετανοί πιστεύουν ότι ο IRA συνεχίζει την παραστρατιωτική του δραστηριότητα, αγοράζει όπλα, και «τιμωρεί» με τις δικές του μεθόδους.
Όσο για την πρόταση του Σιν Φέιν να τοποθετηθεί στο υπουργείο που θα έχει την ευθύνη της αστυνόμευσης ο Τζέρι Κέλι, αυτή αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους προτεστάντες.
Το 1973, ο Κέλι ήταν μεταξύ των βομβιστών του IRA που επιτέθηκαν στο δικαστήριο Ολντ Μπέιλι του Λονδίνου, ενώ το 1983 ηγήθηκε μαζικής απόδρασης μελών του IRA από φυλακή υψίστης ασφαλείας.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.