Δευτέρα 20 Απριλίου 2026
weather-icon 19o
Οι έρευνες στη Σιθωνία συνεχίζονται, ενώ αναμένονται τα πορίσματα για το Σινούκ

Οι έρευνες στη Σιθωνία συνεχίζονται, ενώ αναμένονται τα πορίσματα για το Σινούκ

Το ωκεανογραφικό πλοίο «Αιγαίο» άρχισε τις έρευνες στο Πόρτο Κουφό την Τρίτη για τον εντοπισμό του Σινούκ. «Αιφνίδια μεγάλη βλάβη» ή «ανθρώπινος παράγοντας» τα αίτια της τραγωδίας, σύμφωνα με πληροφορίες από το πρώτο ανεπίσημο πόρισμα για το δυστύχημα.

53

Το ωκεανογραφικό πλοίο «Αιγαίο» άρχισε τις έρευνες στο Πόρτο Κουφό και την ευρύτερη περιοχή την Τρίτη για τον εντοπισμό του μοιραίου Σινούκ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, με τη βοήθεια του βαθυσκάφους «Θέτις» και δύο ρομπότ, το ωκεανογραφικό θα ερευνήσει την τάφρο της Ανατολίας. Το «Θέτις» έχει τη δυνατότητα καθέλκυσης μέχρι τα 610 μέτρα, ενώ τα δύο ρομπότ, Μαξ και Αχιλλέας, κατεβαίνουν έως τα 2.500 και 1.000 μέτρα αντίστοιχα.

Η επιχείρηση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς η περιοχή όπου συνετρίβη το Σινούκ έχει πολλές ιδιομορφίες, ενώ και τα ρεύματα στην περιοχή αναμένεται να δυσχεράνουν την κατάσταση. Ο επικεφαλής της αποστολής Γιώργος Χρόνης επισημαίνει ότι η προσπάθεια αναζήτησης του ελικοπτέρου «μοιάζει πραγματικά σαν να αναζητά κάποιος ψύλλους στα άχυρα».

Καθ όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας οι έρευνες συνεχίστηκαν από τρία περιπολικά σκάφη και ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού Σώματος, τέσσερα πολεμικά πλοία, ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και ένα C130. Στα υπάρχοντα μέσα θα προστεθούν ιδιωτικά σκάφη, δύο αεροπλάνα του ΛΣ και δύο στρατιωτικά ελικόπτερα.

Τα αίτια της πτώσης

Εν τω μεταξύ, στο πεδίο των στοιχείων για τα αίτια της πτώσης του μοιραίου ελικοπτέρου, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δημοσιοποίησε πληροφορίες, βάσει των οποίων προκύπτει ότι το συγκεκριμένο Σινούκ είχε πτερύγια για τα οποία η κατασκευάστρια εταιρία είχε υπόνοιες ότι ενδεχομένως ήταν ελαττωματικά. Σύμφωνα με τα όσα είπε στην εφημερίδα εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρίας, τα πτερύγια του ελικοπτέρου θα έπρεπε να ελέγχονται καθημερινά, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους για πτήση.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, το πρώτο ανεπίσημο πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας που υπέβαλαν οι εμπειρογνώμονες του ΓΕΑ και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, δύο είναι οι πιθανές εκδοχές για την πτώση του Σινούκ: Πρώτη εκδοχή είναι η «αιφνίδια μεγάλη βλάβη». Οι εμπειρογνώμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο είτε σύγκρουσης των στροφείων είτε της διαρροής λαδιών από τα γρανάζια των στροφείων, ακόμη και της αποκόλλησης ενός εξ αυτών.

Η δεύτερη εκδοχή αναφέρεται στον λεγόμενο «ανθρώπινο παράγοντα». Σε αυτήν την περίπτωση δεν πρέπει να αποκλειστεί η αιφνιδιαστική ασθένεια του χειριστή· «ακόμη και η περίπτωση του εμφράγματος ενός εκ των δύο χειριστών μπορεί να παίζει» αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες.

Οι ειδικοί έχουν, άλλωστε, στα χέρια τους την έκθεση του ιατροδικαστή, σύμφωνα με την οποία δεν βρέθηκαν ίχνη εγκαυμάτων στις σορούς που βρέθηκαν, κάτι που σημαίνει ότι δεν προηγήθηκε της συντριβής έκρηξη.

Οι ευθύνες

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, ο κατάλογος που συντάχθηκε από τις υπηρεσίες του ΓΕΕΘΑ, ύστερα από εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου προς τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Γ.Αντωνακόπουλο, αποδίδει ευθύνες για την καθυστερημένη ενημέρωση και αντίδραση σχετικά με το δυστύχημα σε 40 στρατιωτικούς, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς.

Μεταξύ αυτών που υποδεικνύονται ως υπεύθυνη, ο ήδη παραιτηθείς αρχηγός ΓΕΑ Π.Παπανικολάου και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Ν.Ντούβας.

Εμφύλιος Πολιτικής και Πολεμικής Αεροπορίας

Εμφύλιος έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΥΠΑ και του ΓΕΑ για το ποιος φορέας είχε την ευθύνη της παρακολούθησης της πτήσης του μοιραίου Σινούκ. Ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί είναι ότι μέρες μετά το δυστύχημα η ΥΠΑ δεν είχε αναφέρει ότι η Αεροπορία Στρατού είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης του Σινούκ.

Όταν έγινε γνωστό ότι υπήρχε σχέδιο πτήσης, από την Πολιτική Αεροπορία υποστηρίχθηκε ότι επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις η πτήση είναι χαρακτηρισμένη ως VFR (εξ όψεως) και στρατιωτική, «την ευθύνη παρακολούθησής της είχε ο Στρατός».

Από την άλλη πλευρά, πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας επισημαίνουν ότι την ευθύνη παρακολούθησης της πτήσης του Σινούκ είχε η ΥΠΑ, από τη στιγμή που μεταφέρονταν με αυτό VIPs. Σημειώνουν, δε, ότι στο σχέδιο πτήσης αναφέρεται ο χαρακτηρισμός «STS/X-RAY 1» κωδικός που σημαίνει VIPs.

Σχετικά, η ΥΠΑ αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος κωδικός είναι στρατιωτικός και δεν αναγνωρίζεται από την Πολιτική Αεροπορία.

Υπόθεση «Εμπραέρ»

Αίσθηση έχει δημιουργήσει η αποκάλυψη στην οποία προέβη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, ότι το αεροσκάφος «Εμπραέρ», που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για επίσημες αποστολές υπουργών στο εσωτερικό και το εξωτερικό, παρουσίαζε προβλήματα ευστάθειας.

Το «Εμπραέρ» παρέμεινε καθηλωμένο για 27 ημέρες έως ότου ολοκληρωθούν «ειδικές εργασίες». Το πρόβλημα ήταν ότι δεν είχε σταθερό κέντρο βάρους, με αποτέλεσμα να ζητείται από όσους επέβαιναν σε αυτό να μην μετακινούνται στο εσωτερικό του, κατά την πτήση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Απριλίου 2026
Cookies