Τρίτη 21 Απριλίου 2026
weather-icon 17o
Στους δρόμους της Αττικής οι κάμερες των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων

Στους δρόμους της Αττικής οι κάμερες των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων

Στους δρόμους της Αττικής θα τοποθετηθούν περισσότερες από 1.000 κάμερες που μέχρι τώρα «παρακολουθούσαν» τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Και αυτό, παρά τις αντίθετες αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τις αρχικές κυβερνητικές δεσμεύσεις.

43

Στους δρόμους της Αττικής θα τοποθετηθούν περισσότερες από 1.000 κάμερες που μέχρι τώρα «παρακολουθούσαν» τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Και αυτό, παρά τις αντίθετες αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τις αρχικές κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, η μεταολυμπιακή αναβάθμιση του Μεγάλου Αδελφού στους δρόμους και στα στάδια βρίσκεται προ των πυλών.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τις κάμερες ζήτησε να μάθει ο βουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, με ερώτησή του προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Μετεγκατάσταση των συστημάτων

Ήδη 300 κάμερες έχουν αποσυρθεί από τις εγκαταστάσεις που δεν θα χρησιμοποιηθούν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες (Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά, Oλυμπιακό Συγκρότημα στο Γουδί, Oλυμπιακό Γυμναστήριο Πυγμαχίας, εγκατάσταση Oρεινής Ποδηλασίας στην Πάρνηθα) και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η τοποθέτησή τους σε αποθήκες.

Πρόθεση, ωστόσο, της κυβέρνησης είναι, μετά το επίσημο τέλος της Ολυμπιακής περιόδου (4 Οκτωβρίου), να τοποθετηθούν στους δρόμους της Αττικής.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς στη σχετική απόφαση που είχε εκδώσει πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες έδινε την άδεια μόνο για τις 293 κάμερες που τοποθετήθηκαν στους δρόμους της Αττικής και όχι για τις 1.300 που θα προκύψουν αν επικρατήσει το σχέδιο της κυβέρνησης.

Σε νεώτερη απόφασή της τον Ιούνιο, η Αρχή είχε ανοίξει παράθυρο υπό προϋποθέσεις για την παραμονή των συστημάτων αυτών στους δρόμους.

Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι να αποφευχθεί μια a priori απόφαση, που θα προκαλούσε και ενδεχόμενες κοινωνικές αντιδράσεις και να ξεκινήσει ένας ευρύς δημόσιος διάλογος προκειμένου να αποφασισθεί πώς θα αξιοποιηθούν οι κάμερες που θα ξηλωθούν από τις Oλυμπιακές εγκαταστάσεις.

Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι δύο είναι οι προτάσεις που προωθούνται: Είτε, να τοποθετηθούν οι κάμερες για την παρακολούθηση του οδικού δικτύου και την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων, είτε να αντιγραφεί το βρετανικό μοντέλο αντιμετώπισης των χούλιγκαν και να τοποθετηθεί ένας σημαντικός αριθμός καμερών και σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρ.Μαρκογιαννάκης, συμμεριζόμενος εν μέρει τον προβληματισμό των πολιτών για τις δυνατότητες παρακολούθησης που παρέχονται από τις κάμερες, είχε προαναγγείλει πως θα εξεταζόταν ακόμη και η αχρήστευση κάποιων χαρακτηριστικών τους, όπως για παράδειγμα το μικρόφωνο.

Εύλογα, ωστόσο, τίθεται το ερώτημα ποιος θα μπορέσει να ελέγξει τα χαρακτηριστικά των καμερών, αφού ήδη ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Δ.Γουργουράκης είχε δημοσιοποιήσει την αντικειμενική δυσκολία των υπηρεσιών της Αρχής να διεξαγάγουν ελέγχους στα σημεία που τοποθετήθηκαν οι 293 κάμερες προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι πιο απλές προϋποθέσεις λειτουργίας για τη προστασία του πολίτη.

Ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης

Ο Αλέκος Αλαβάνος μετέφερε με ερώτηση του στον Γιώργο Βουλγαράκη φόβους ότι οι ειδικές κάμερες που χρησιμοποιήθηκαν για τους αγώνες «θα χρησιμοποιηθούν για τον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.».

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης να τις τοποθετήσει στους δρόμους της Αττικής για καταγραφή των οδικών παραβάσεων» αναφέρει τρ κείμενο της ερώτησης.

»Αξιωματικοί της Τροχαίας αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα τους για την επίλυση της κυκλοφορίας και την καταγραφή παραβάσεων διότι είναι κατασκευασμένες για ειδική χρήση και με διαφορετική τεχνολογία» σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΝ, εξηγώντας ότι οι συγκεκριμένες συσκευές διαθέτουν ευαίσθητα μικρόφωνα και μεγάφωνα που καμία σχέση δεν έχουν με την πρόληψη και καταστολή των τροχαίων παραβάσεων.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ερωτάται:

  • Τι συνολικό κόστος είχε το σύστημα εγκατάστασης για τις κάμερες αυτές;
  • Ποιες είναι τελικά οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για την τύχη των συγκεκριμένων συσκευών;
  • Γιατί η κυβέρνηση υποχώρησε τόσο εύκολα στις πιέσεις, κυρίως από την πλευρά των ΗΠΑ που οδήγησαν σε περιττά και υπερβολικά μέτρα ασφάλειας, όπως έχει ήδη παραδεχθεί ο διεθνής τύπος;
  • Δεσμεύεται η κυβέρνηση ότι οι κάμερες αυτές δεν θα χρησιμοποιηθούν, αμέσως ή εμμέσως για την παρακολούθηση των πολιτών και τον περιορισμό των ελευθεριών του;
  • Δεσμεύεται ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση για το θέμα αυτό στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής;
  • Δεσμεύεται ότι θα έχει λόγο στο θέμα η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων;

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Απριλίου 2026
Cookies