Κύτταρα μυελού των οστών αποκαθιστούν βλάβες από καρδιακές προσβολές
Λονδίνo: Ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή παρουσίασαν σημαντική βελτίωση όταν τους χορηγήθηκαν πολυδύναμα κύτταρα από το δικό τους μυελό των οστών, ανακοίνωσαν Γερμανοί ερευνητές.
Λονδίνo: Ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή παρουσίασαν σημαντική βελτίωση όταν τους χορηγήθηκαν πολυδύναμα κύτταρα από το δικό τους μυελό των οστών, ανακοίνωσαν Γερμανοί ερευνητές.
Ο μυελός των οστών περιέχει βλαστικά κύτταρα, τα οποία έχουν την ικανότητα να διαφοροποιούνται προς οποιονδήποτε τύπο ιστού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πιστεύεται ότι μετατράπηκαν σε μυικά καρδιακά κύτταρα ή σε νέα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία αποκατέστησαν την αιμάτωση στην περιοχή της προσβολής.
Η έρευνα της ομάδας του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση The Lancet.
Όπως αναφέρει το BBC, οι 60 ασθενείς που μετείχαν στη μελέτη υποβλήθηκαν είτε σε θεραπεία με βλαστικά κύτταρα από τον μυελό των οστών τους, είτε με την καλύτερη διαθέσιμη συμβατική θεραπεία. Τα βλαστικά κύτταρα χορηγήθηκαν με απευθείας ένεση στο μυοκάρδιο.
Μερικές εβδομάδες αργότερα, τα βλαστικά κύτταρα είχαν βελτιώσει τη λειτουργία της αριστερής κοιλίας κατά 7%. Συγκριτικά, οι ασθενείς που ακολούθησαν τη συμβατική θεραπεία παρουσίασαν βελτίωση κατά μόλις 0,7%.
Πάντως, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια τόσο θεαματική βελτίωση δεν μπορεί να οφείλεται μόνο στον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση των βλαστικών κυττάρων. Εικάζουν ότι τα βλαστικά κύτταρα ανάγκασαν τον γειτονικό ιστό να εκκρίνει ουσίες που προάγουν την ανάπτυξη νέων κυττάρων.
Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα δείχνει ότι η αποκατάσταση βλαβών του μυοκαρδίου με βλαστικά κύτταρα είναι πιθανότατα εφικτή: «Μεγαλύτερες έρευνες απαιτούνται για να διερευνηθούν η επίδραση της μεταφοράς κυττάρων μυελού των οστών σε κλινικούς δείκτες, όπως η συχνότητα καρδιακής ανεπάρκειας και η επιβίωση» σχολιάζει ο Δρ Χέλμουτ Ντρέσλερ, επικεφαλής των ερευνητών.
health.in.gr
- LIVE: Ο μεγάλος τελικός του World Cup πόλο Ελλάδα – Ουγγαρία
- Όλυμπος: Αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως πολιτιστικό αγαθό, εξαίρετης οικουμενικής αξίας
- «Γιατί η Ρεάλ σταματά να ασχολείται με τον Ολίσε» (pic)
- Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν δύο 19χρονοι για την απόπειρα ανθρωποκτονίας 35χρονου στον Δενδροπόταμο
- Σύρος: «Άρπαξα το μαχαίρι με το οποίο έτρωγα και της επιτέθηκα» – Τι είπε στην απολογία του ο 41χρονος για τη δολοφονία
- Η Φιορεντίνα προτείνει να επενδύσει συν 30 εκατ. και θέλει το «Αρτέμιο Φράνκι» για 90 χρόνια (vid)
- Αγρότες: Πώς θα κάνουν δωρεάν διακοπές
- «Η σιωπή δεν προστατεύει» – Νέα εποχή για τον ουκρανικό στρατό, νέες δοκιμασίες για τον Ζελένσκι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)













































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442